Очакват ли ни революционни промени в художествената гимнастика?

Василена Иванова 03 юни 2019 в 13:21 4061 0

Снимка Eileen Langsley

Международната федерация по художествена гимнастика предвижда сериозни промени в един от компонентите при оценяването на гимнастичките, съобщават в официалния сайт на ФИГ. Напоследък все повече се говори за важността на артистичността като компонент, който все още сякаш е пренебрегван от съдии и треньори.

В сегашния правилник артистичността е част от комисията за изпълнение, наречена "E". Тя се състои от 6-има съдии – 2-ма (Е1 и Е2), които оценяват артистичността, и 4-ма (Е3, Е4, Е5 и Е6), които следят за технически грешки.

Комисията за артистичност оценява най-вече цялостната визия на съчетанието. Важни там са логичните връзки, характерът на музиката и връзката ѝ с движенията, амплитудата, разнообразието с уреда и идеята на композицията. Това са само част от критериите, по които съдията на артистичност трябва да даде оценка на гимнастичката.

Артистичността обаче сякаш е засенчена от техническите грешки, за които през последните години се следи много, а наказанията са големи. Техническите грешки включват следенето за правилна работа с тяло и уред на гимнастичката. Всяко отклонение от правилната форма на тялото, грешка с уреда или изпускане "струва скъпо". 

Именно това е и причината президентът на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе да прави чести срещи със специалисти в областта, които са част от проекта за реформа на художествената гимнастика. Целта е постигането на по-обективна оценка и ясни критерии в артистичността, които да различат гимнастичките една от друга.

Такава среща се проведе и в края на май в град Лозана, Швейцария. На нея участие взеха президентът на Техническия комитет по художествена гимнастика на ФИГ Наталия Кузмина, членът на Техническия комитет Каролин Хун, двукратната олимпийска шампионка Евгения Канаева, световноизвестната треньорка на италианския тим Емануела Маккарани, хореографът Игор Пиовано и др.

Това бе пета поред среща на специалистите, като такива обсъждания се организират от февруари 2018. От ФИГ пишат, че процесът на преразглеждане в крайна сметка е насочен към намиране на начини художествената гимнастика да се направи по-привлекателна и достъпна за широката общественост.

Изминалите срещи вече събраха шампиони от спорта, специалисти от други спортове и журналисти. Разчита се на мнението и гледната точка на зрителя, за да може оценяването в компонента артистичност да бъде променено по най-добрия начин в следващия кодекс.

Коментари за бъдещи промени вече се чуват от професионалистите в спорта. По време на Световната купа в София в началото на месец април Евгения Канева сподели пред БНР, че в бъдеще ще се залага на повече артистичност.

"Бих искала да има повече художественост и душа в нашия спорт. Да се работи пластично, изразително, да се разказва история, това да се съчетава с работата с уреда, но да не се залита в тази посока. Знам кое ще бъде следващото стъпало – ще се залага на повече артистичност", посочи тя.

От ФИГ още съобщават, че резултатът от съвещанията ще бъде споделен с Техническия комитет на предстоящото му заседание от 9-и до 12 юни в Лозана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови