Допинг скандал в художествената гимнастика, изхвърлиха световна шампионка за 2 години

OFFNews Последна промяна на 30 май 2019 в 21:05 30373 0

Допинг скандал разтърси художествената гимнастика. Световната шампионка с руския ансамбъл в съчетанието на 3 топки и 2 ленти от 2014 г. и двукратна европейска шампионка (също от 2014 г.) Александра Семьонова е за 2 г. заради употреба на забранени вещества, считано от 12.11.2018 г.

21-годишната спортистка отрича да е вземала умишлено забранени препарати. От самата руска антидопингова агенция не уточняват с какво вещество конкретно е била заловена грацията.

"В действията ми няма умисъл или небрежност. Категорично не приемам допинг и напълно съдействах на разследването. Според мен забранените вещества са попаднали в организма ми от хапчета за кръвно налягане", каза Семьонова, която все още не е решила дали да обжалва в CAS.

Това не е първи допинг скандал в руската художествена гимнастика. Преди 18 години с фуросемид бяха хванати тогавашните звезди Алина Кабаева и Ирина Чащина. Фуросемида се използва за изчистване на анаболни стероиди. Тогава не стана ясно за какво им е било необходимо на грациите да приемат стероиди, но те изтърпяха санкцията си от една година и се завърнаха на килима.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови