Жена направи съперника на Лудогорец клуб за чудо и приказ

Алона Баркат е съпруга на милиардер и първата дама, президент на футболен отбор в Израел

Ивайло Йолчев 20 юли 2017 в 11:37 5008 0

Лудогорец се изправя срещу Апоел Беер Шева в третия квалификационен кръг на Шампионската лига. Израелците победиха 3:2 като гост унгарския Хонвед и продължиха напред с общ резултат 5:3. Тимът е друга бира сравнение с Жалгирис, така че българският първенец се стяга за сериозна битка. Но треньорите си знаят работата.

Ще ви разкажем за човека, който превърна средняка от втора дивизия на Израел в шампион, изведе го до първи успехи в Европа и вдигна нов стадион. Представяме ви Алона Баркат, 47-годишната дама, която ръководи клуба.

Футболният шеф в пола е съпруга на израелския милиардер в IT сектора Ели Баркат. Неговият брат Нир пък е кмет на Йерусалим от 2008 година насам.

Алона купува клуба за едва 1,5 милиона евро преди точно 10 години. По това време Апоел от град Беер Шева се мъчи във втора дивизия, а финансите са трагични.

За два сезона дамата успява да вкара тима в елита. А преди година печели и първата титла на Израел след 40 години чакане. Тази пролет я дублира.

Не става лесно! Алона обявява Апоел за продажба преди 7 години. Тогава тя е обидена на група запалянковци, които спират кола на треньора Гай Азури след мач и се опитват да го линчуват.

Групировка зове за неговата оставка след всеки мач, напрежението ескалира до такава степен, че треньорът е ескортиран с полиция, дори когато тимът побеждава. След едно равенство обаче групичката проследява колата на Азури, спира го и го атакува вербално. В опита да се измъкне той пада и си контузва рамото.

Спецът отива при шефа и напуска на следващия ден, а Баркат е бясна на феновете: "Червената линия беше пресечена и аз няма да толерирам това".

Основната група запалянковци обаче я подкрепя и разубеждава. По традиция публиката на клуба е съставена от еврейски общества с исторически корени в Испания и Португалия.

Дамата наистина прави чудеса и агитката го оценява. Бюджетът от около 11,5 милиона евро е една трета от този на Макаби Тел Авив, например. Или пети по големина в Израел, което не пречи на Апоел да бие грандовете.

Баркат обаче обръща залозите и в спортно, и в културно отношение. Отначало тя е пришълец за агитката в Беер Шева, защото корените й са от северно предградие на Тел Авив.

Но какво да кажат след възраждането и двете титли (общо 4 в историята), стабилните финанси и пробива в Лига Европа. Апоел стига успешно до плейоф в Шампионската лига срещу Селтик миналото лято, като преди това изхвърля Олимпиакос! Едва губи от шотландците, но така влиза в групите на Лига Европа.

Не само! Апоел прескача група със Спарта Прага, Саутхямптън и Интер Милано. Забележете, с две победи над италианския гранд. После отпада в елиминациите от Бешикташ.

"Да ви призная, не чувствам разлика в отношенията на хората. Да, отначало имаше няколко намръщени, сега всичко изглежда естествено. Фактът, че съм жена, вече не е тема на разговор. Съдят ме по резултатите!", скромна е Алона. 

"Още докато бях момиче, се интересувах от момчешки работи като моторни състезания и футбол. Запалих се по филантропията. И един ден се замислих - нима има по-добър начин от футбола да прокараш значението на образованието, на социалната промяна към по-добро", разсъждава дамата, която набляга изключително на юношеската школа и образователната система сред малките футболисти. 

"Няма място за расизъм и нетолерантност във футбола. В отбора ни има евреи, араби, християни от чужбина. Купуваме ги по качества, не по етническа или религиозна причина. Чрез Апоел Беер Шева ние даваме обратно на обществото", добавя тя.

И не са празни приказки. Клубът, базиран в южен Израел, организира повече турнири по шахмат отколкото всеки друг град в света! Работи специално с местното общество, предлага програми за интеграция на бедуини и етиопски емигранти.

Баркат вече жъне плодовете на своята правилна работа. Отвори нов стадион за 16 100 души, четвърта категория на УЕФА, който се продава до дупка на всяко домакинство.

Тя казва: "Винаги сме вярвали, че ще станем най-добрият отбор на Израел, дори когато играехме във втора дивизия. Преследваш ли най-доброто, второто място не е опция". 

Лудогорец е предупреден!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови