Загащеният футболист стана изчезващ вид

OFFNEWS 30 януари 2020 в 08:00 3046 0

Изключителна рядкост стана да видим футболист със загащена фланелка. Понякога за такова действие реферите санкционираха, а изваждането на фланелката беше признак за неконформизъм и протест. Против правилата са вървяли имена като Джордж Бест, Денис Лоу, Франко Барези, а у нас дори младият Христо Стоичков в периода си в ЦСКА.

Постепенно явлението става масово и сега почти няма загащени футболисти, а производителите на екипировка следват тенденцията и променят дизайна на шортите така, че ластикът да е удобен за играчите.

Един от последните мохикани на загащените фланелки са имена като Дейвид Бекъм, който никога не е играл разгащен. С вмъкната в шортите фланелка го помним и като футболист на Манчестър Юнайтед, националния отбор на Англия, Реал Мадрид, Милан, ЛА Галакси и Пари Сен Жермен.

В момента да играеш загащен рязко те отличава от останалите на терена. Сред големите имена във футбола, които все още го правят са Карим Бензема от Реал Мадрид, Роберто Фирмино от Ливърпул и Сезар Аспиликуета от Челси. Капитанът на Реал Серхио Рамос например е 50 на 50.

Понякога играчи стават обект на шеги и злобни коментари по повод вида си.

Пример е нападателят на Съндърланд Дънкан Уотмор, който стана едва втория футболист от Премиър лийг с висше образование, след като се дипломира с отличие в икономическия факултет на Университета в Нюкасъл.

“Играе загащен, защото нали вече е станал висшист”, писаха по негов адрес в социалните мрежи.

Справка с най-новия правилник на играта на ФИФА показва, че вече няма условие фланелката да е загащена или извън шортите. Любопитното е, че в изданието му от 2015-а изрично е записано, че фланелката трябва да е прибрана в шортите.

У нас ситуацията е същата. Достатъчно е само да погледнем отборни снимки на ЦСКА с дистанция от 10 години, за да установим, че вече всички играят с извадени от шортите от фланелки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови