Виктор Митев пред Nostrabet: Очаквам феновете на Спартак да пълнят стадиона

OFFNews 04 юни 2024 в 09:12 791 0

Виктор Митев

Снимка Nostrabet

Виктор Митев

Варненският Спартак издържа с отличен едногодишния поправителен изпит във втория ешелон и се завърна в родния елит.

„Соколите“ преминаха като на парад през Втора лига и след като спечелиха 12 от 14-те си мача през пролетта финишираха на първо място в крайното класиране.

Пред Ностра БЕТ капитанът на спартаклии Виктор Митев говори за представянето им през изминалия сезон и разкрива очакванията си за новия в групата на майсторите.

Г-н Митев, с какво Спартак успя да надделее над другите, за да стигне до елитната промоция?

Смятам, че имахме силен колектив, бяхме сплотени и успяхме в най-важните моменти да показваме добър футбол и отборен дух. Мисля, че заслужено заехме първото място.

В кои мачове изпитахте най-голямо удоволствие от това, че сте играч на Спартак?

Това чувство го изпитвах постоянно, но най-вече го усетих срещу преките съперници Септември, Добруджа и Монтана. Тогава се насладих максимално на този футбол, който исках да играем и който играхме.

Миналото лято минавало ли Ви е през ума, че може и да не се завърнете в елита?

В нито един момент не съм и помислял, че е възможно да не успеем. Когато виждах колко сме концентрирани и искаме едно и също нещо, и като знаех с какви играчи и какво качество разполагаме, смятах, че в Б група с тези футболисти, меко казано ще е разочарование, ако не постигнем целта.

Все пак имаше ли критичен момент?

Може би в първите срещи в началото на сезона през юли и август миналата година, особено на чужд терен, след като не ни спореше играта и допуснахме загуби извън Варна. Дори и тогава обаче бях убеден, че ще получим отплата заради труда и усилията, които полагаме, и за себераздаването.

Вие лично, кога усетихте, че ще завършите на върха?

Като цяло се борихме за първото място през целия сезон, но може би, след като победихме Септември в София, почувствах, че вече е дошъл нашият момент. Ние и това си говорехме с момчета: Излизаме, бием и се връщаме като първи във Варна. А аз знаех, че стъпим ли веднъж на върха, няма кой да ни измести от него.

Как ви се отрази смяната на трима треньори?

Всеки един от тях допринесе за успеха ни със своя специфичен подход. Всеки работеше по различен начин и трябваше да се нагласяме в движение към стила и изисквания на тримата, но успяхме да го направим.

Защо не се получи с Вальо Илиев?

Той започва да прави нов отбор, тъй като пристигнаха 18 нови футболисти. Трябваше да свикнем с него и начина му на работа, и да се изчаква да се подобри взаимодействието между отделните линии и да се заздрави синхронът. Отделно влязохме в първенство след една тежка подготовка и имаше умора, която ни притискаше. Не физическа, а чисто психическа. И след като се натрупаха и негативни резултати, се стигна да треньорска смяна.

При Васил Петров стабилизирахте играта и резултатите си. Как се получи?

Той познаваше повечето момчета, с него беше по-лесно и по-бърза стана комуникацията треньор – играчи. Логично дойдоха и позитивните резултати. Като цяло никой футболист не обича тези чести смени на треньори, но когато се появят определени обстоятелства, се стига до такива.

С Росен Кирилов мачкахте наред напролет.

Росен, когато дойде, отборът вече бе спокоен, тъй като ни бе казано, че няма да има повече смени на треньори. Росен бе спокоен и усмихнат, и ни придаде положителна енергия, след което заиграхме така, както можем и разгърнахме потенциала си.

Кои грешки от последния си сезон при майсторите не бива да повтаря Спартак през новата кампания?

Не е моя работа да го казвам, но през пролетта на 2023-та в елита изиграхме доста добри мачове, в които обаче ви липсваше увереност, вероятно заради напрежението и лошото класиране. В тези срещи не бяхме надиграни и имахме страшно много положения, но ги пропуснахме, а и в много мачове загубихме точки накрая. Като цяло не можахме да издържим психически.

Какъв Спартак очаквате да виждате сега в елита?

Очаквам да са различни нещата, очаквам да сме си извлекли поуките и да сме си направили изводите, и да не се борим за оцеляване, а за утвърждаване в елитната група. Вярвам, че ще се стиковаме с новите, а и те бързо ще се адаптират към новата обстановка. Надявам се също да запазим духа и колектива си, и Спартак да влезе подготвен в първенството и да показва в мачовете, че заслужава да бъде в елита, там където винаги му е било мястото.

Играта ви срещу Ботев в четвъртфиналния двубой за Купата в Пловдив, дава ли ви увереност, че разликата с добрите в елита не е голяма?

Разбира се. Ние излязохме да се надиграваме с Ботев и през първото полувреме имахме по-чистите ситуации. След мача Ивелин Попов ни поздрави и каза че сме играли на високо ниво. Той призна, че са очаквали да се защитаваме, но е видял, че сме отбор, който иска да се надиграва с тях. Това беше спортсменска постъпка от негова страна и му благодарим. Ние хвърлихме доста усилия и разбрахме, че можем много повече от това, което показахме през есента и че няма нищо страшно във футбола, и това повиши и самочувствието ни.

Какво бихте казали на феновете на Спартак?

Нека са обединени и да заповядат на стадиона, който очаквам да се пълни в А група. Тръпки ме побиват, като се сетя за последното дерби на Варна на нашия терен. Като фен аз бях гледал доста такива мачове, но чувството да го изпиташ като футболист е несравнимо. В един момент например, когато спрях да изпълня тъч, като погледнах - целият стадион беше препълнен и нямаше място, само където стюардите разделяха агитките. Така че се надявам феновете на Спартак да продължат да ни подкрепят мощно, както винаги са го правили, а аз мога да им обещая, че ще даваме всичко от себе си, за да ги радваме с печеливш футбол.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада