Левски загуби от евробойците. Далеч ли е Европа за 'сините'?

OFFNews 04 октомври 2021 в 15:30 2144 0

Голямо въодушевление обзе привържениците на Левски след завръщането на Станимир Стоилов на треньорския пост. Човекът, който изведе “сините” до четвъртфинал за Купата на УЕФА (сега Лига Европа) през 2006 г. и до пробив в групите на Шампионска лига през есента на същата година, отново стъпи на “Герена”, 13 години след като си тръгна. Но още от първите дни се видя, че за нова приказка е рано да се говори. Мъри пристигна на стадион “Георги Аспарухов”, за да поеме един отбор с големи дефицити и за да работи в клуб, в който проблемите са много повече от тези, които се виждат с просто око. Наставникът призна, че е неприятно изненадан от това, което заварва, а резултатите от първите му мачове не бяха окуражаващи.

В 4 мача при Мъри отборът няма успех в първенството

От момента, в който Стоилов застана начело, до настъпването на октомврийската пауза за мачове на националните отбори, Левски изигра 5 официални срещи. И спечели само една от тях - двубоя с Марек за Купата на България. В четирите срещи от шампионата “сините” фенове така и нямаха повод за радост. Същото се отнася и за любителите на залози, които са използвали своите sesame bonusi, за да прогнозират успех на Левски срещу Локомотив Пловдив, ЦСКА1948, ЦСКА София и Лудогорец. В първите две срещи футболистите на Мъри записаха равенства. А срещу двата отбора, които представят българския футбол в клубните турнири през тази есен, се случи логичното - “сините” записаха загуби. При това и срещу “червените”, и срещу шампионите момчетата на Стоилов започнаха ентусиазирано и успяваха да поведат в резултата. Но впоследствие допускаха обрати и отстъпиха съответно с 1:2 от ЦСКА и с 2:4 от Лудогорец.

Тези две срещи дадоха възможност на Стоилов да си свери часовника и да види как стои отборът му среща двата основни претендента за титлата, които все пак имат нивото да са все още на европейската сцена. Очевидно е, че с изключение на повишения дух, готовността за битка докрай и подкрепата от публиката, “сините” отстъпват по всички останали показатели.

Още при назначаването си Станимир Стоилов заяви, че Левски трябва да се бори за класиране в Европа. Това е прагматична цел, не само защото осъществяването й би било крачка в успешната посока, а и защото по този начин клубът може да подобри финансовото си положение, особено ако преодолее един или два противника. Но за да стигне изобщо до турнирите на УЕФА, тимът от “Герена” трябва да подобри значително представянето си. Ясно е, че на този етап Лудогорец и ЦСКА са недостижими, но все пак те заемат само две от 4-те квоти, които получава България за евротурнирите.

Кои са основните конкуренти на “сините”?

Останалите отбори, които биха се борили за международно участие, имат по-ясна структура и избистрен състав от Левски, но не превъзхождат осезаемо “сините” като кадрови потенциал. Силният старт на сезона дава основания да поставим сред претендентите за място в Европа Славия и Ботев Пловдив. С възможност да играят за квота от УЕФА могат да се окажат също Черно море и Берое. Не трябва да се отписва дори Локомотив Пловдив, който стартира катастрофално сезона. Всички тези отбори са преодолими съперници за Левски, но отборът трябва да подобри сериозно играта си в защита. Това призна и самият Станимир Стоилов. А странностите в регламента могат да дадат шанс на “сините”, дори и да натрупат изоставане, което да не им позволи да влязат в първата шестица. Левски е много далеч от това да бъде наречен евробоец, но квотите се печелят напролет, а дотогава “сините” могат наистина да бъдат преобразени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови