Легендата Мариус Лакатуш: Стяуа ще приеме с удоволствие покана от ЦСКА 1948

OFFNews 02 февруари 2017 в 17:17 3862 0

Мариус Лакатуш поведе Стяуа по пътя на ЦСКА 1948. Легендата е директор на новия тим, който ще атакува върха от четвърта дивизия. Лакатуш, икона на румънския футбол, е труден за интервю. В Букурещ ни казват, че за тях почти не дава интервюта. "За българи е по-възможно, а след като сте от ЦСКА 1948, значи шансовете ви се увеличават рязко", споделят румънски колеги. Наистина, Лакатуш се съгласява да отговаря, след като чува откъде го търсим. Има едно изискване - да е по мейл. 

- Г-н Лакатуш, какво доведе до основаването на четвъртодивизионния Стяуа?
- На първо място ние ще искаме да защитим нашите разбирания за стойността на марката "Стяуа". Също така да оправдаем настоящата инфраструктура и бъдещата, знаейки че ще имаме модерен стадион за Евро 2020. Но също така имаме нужда да предложим истинска перспектива на младите футболисти от нашата юношеска академия.

- Защо смятате, че феновете ще изберат Стяуа, а не отбора на Джиджи Бекали?
- Смятаме, че феновете ще изберат нас вместо Д.Б., защото нашият отбор е продължител на спортната традиция, носител на купата на европейските шампиони за 1986 година. Нашият отбор ще носи името Стяуа и ще има логото и отличителните символи, които нашите фенове знаят отлично.

- В България феновете на ЦСКА се разделиха, като мнозина не ходят на нито един от двата тима, защото засега са объркани. Опасявате ли се, че нещо подобно може да се случи със Стяуа? Какви всъщност са настроението сред публиката? Усещате ли подкрепа?
- Благодарение на факта, че Спортният клуб на военните сили Стяуа е носител на традициите и най-вече заради ексклузивните права върху марката "Стяуа", ние наистина смятаме, че абсолютно всички фенове ще ни подкрепят.

- Обявихте бюджет за четвърта лига от 300 000 евро, смятате ли, че ще се окаже достатъчен?
- Определеният бюджет трябва да стигне, за да покрие всички наши нужди за успешен сезон.

- Имате ли подкрепата на вашите легенди като Хаджи, Ангел Йорданеску, Попеску?
- Болшинството от нашите златни поколения подкрепят проекта ни. Те ни дават изцяло морална подкрепа.

- По вашето мнение какво доведе до унищожението на двата армейски гранда ЦСКА и Стяуя през годините - политически промени, балкански нрави или нещо друго?
- Не мога да говоря за ЦСКА и ситуацията в българския футбол, но при Стяуа основната причина е отделянето през 1998 година на футболния Стяуа от Спортният клуб на военните сили Стяуа. Тази промяна беше заради новите форми на социални организации и заради изисквания и разпоредби на УЕФА.

- Запознат ли сте с положението около фенския ЦСКА1948 и преименувания Литекс?
- Не, не съм запознат.

- Какви препоръки ще дадете на ЦСКА 1948?
- Не бих си позволил като част от ръководството на Стяуа.

- Привържениците на ЦСКА 1948 останаха много щастливи от идеята за турнир с ваше участие и на АФК Уимбълдън, който има сходен път? Приемате ли подобна идея?
- Ако програмата за подготовка на Стяуа го позволява, ще се отзовем с най-голямо удоволствие на поканата.

- Какво си спомняте за ЦСКА от годините ви като футболист, когато и двата тима бяха на супер ниво?
- Наистина супер ниво! И двата тима играехме страхотен футбол.

- Знаете ли, че едно от най-тежките отпадания на ЦСКА в Европа беше през 1997 година в турнира на шампионите, когато благодарение и на ваши голове Стяуа преодоля пасив от 1:3 до 3:3 в първата среща, а в реванша бихте 2:0 в София?
- Просто си вършех работата като футболист за моя отбор, но имах много голям респект от онзи ваш отбор.

- Знаете ли, че тогава привържениците на кръвния враг Левски измислиха рефрен "Муш, муш, Лакатуш"?
- Феновете са си такива. Навсякъде.

- На фланелките на ЦСКА 1948 пише "ЧЕСТ", какво ще пише на вашите?
- На нашите фланелки имаме емблема с 2 звезди, които представляват 20 шампионски титли на Румъния и името Стяуа. Всичко това означава същото: ЧЕСТ!

- Играл сте срещу две поколения български футболисти, кой е най-добрият?
- А, тук отговорът е доста лесен: Христо Стоичков

Иван Митев, cska1948.bg

ВИЗИТКА

Мариус Михай Лакатуш е роден на 5 април 1964 година в Брашов Най-успешният футболист в историята на Стяуа и голмайстор във вечната ранглиста на европейските мачове с 16 попадения.

Играе за Стяуа от 1983 година до 1990-а. Преминава през Фиорентина и Овиедо преди да се завърне на "Генча" през 1993-а г. Остава верен на Стяуа до 2000 г. Тогава изкарва няколко мача за Национал Букурещ и се отказва. В забележителната си кариера има 486 чача със 113 гола. за националния на Румъния записва 84 срещи и 13 попадения.

Икона за феновете на Стяуа, които продължават да пеят името му. Наричат го "Звярът", любимец е на публиката заради атрактивния стил на игра в атака. Рекордьор в историята на Стяуа с 10 титли! Носител на КЕШ и на Суперкупата на Европа през 1986 г.

После се отдава на треньорство, обикаля десетина отбора, като няколко пъти води и любимия гранд. Отскоро е директор на новосформирания Стяуа, който подобно на ЦСКА 1948 започва от четвърта румънска

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!