Лъчезар Димов пред Nostrabet: Левски израства с всеки мач, вярвам в победата в мача с Айнтрахт

OFFNews 23 август 2023 в 09:34 830 0

Лъчезар Димов

Снимка Nostrabet

Лъчезар Димов

Методистът на националните отбори на България към БФС, Лъчезар Димов, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrаbet.com. Той сподели своя поглед върху предстоящите решителни битки на Левски и германския Айнтрахт Франкфурт за място в групите на Лигата на конференциите. Специалистът смята, че „сините“ се подобряват с всеки изминал мач и че атмосферата по трибуните и адреналина може да им помогне да стопят разликата в класите в първата среща на „Герена“.

Бившият треньор в школата на Кьолн не пропусна да допълни, че в последните години има известен спад в нивото на германския футбол, въпреки че това не се отразява на клубния футбол до така степен. Според него текат процеси, които целят да върнат Германия на върха в близкото бъдеше. От друга страна, Димов предрече и по-светло бъдеще за родния футбол, изтъквайки, че с всяка изминала година се подобрява работата с подрастващите.

Здравей, Лъчо! Предстои много важен мач за Левски в четвъртък срещу Айнтрахт Франкфурт. Какви са ти очакванията преди срещата?

Първо да кажа, че предстои един истински празник за родния футбол. Много е хубаво за българския футбол, когато има такива срещи, а Левски напълно си заслужи да се изправи срещу тим като Айнтрахт. Не бива да забравяме и за много емоционалната агитка на Айнтрахт, както и за феновете на Левски, които със сигурност няма да отстъпят по нищо. Очаквам оспорван мач и на терена, и по трибуните. Левски е набрал скорост и мисля, че ще успее да окаже сериозен отпор, а защо не и да победи Айнтрахт Франкфурт.

Левски има доста повече официални мачове в сравнение с Айнтрахт. Ще окаже ли това някакво влияние върху крайния изход на сблъсъка?

Мисля, че да. Нека да не забравяме, че Айнтрахт разполага с играчи на световно ниво и подобни фактори може да не са от такова решително значение. От друга страна, не само, че Левски има повече мачове, но играе по-добре във всеки следващ дуел. Под ръководството на новия треньор играчите успяват да се стиковат на терена и вярвам, че ще надградят още повече и в предстоящите мачове. С подкрепата на феновете и емоцията се надявам да успеят да изравнят силите срещу класен отбор като Айнтрахт.

Като методист на националния отбор навярно е удоволствие и за теб да видиш толкова млади и перспективни българи, които са основна част от отбора на Левски. Колко голяма възможност имат тези състезатели да блеснат?

От професионална и фенска гледна точка винаги се радвам, когато млади българи получават шанс и стават основна единица в отбора си. Тези мачове представляват един трамплин за тях както за поглеждане към Западна Европа, така и за да им даде нов тласък и да сравнят часовниците си срещу един много класен отбор.

През лятото имаше треньорска смяна в Айнтрахт. Може ли да окаже някакво влияние фактът, че Дино Топмюлер няма кой знае какъв опит като самостоятелен треньор на такова ниво?

Това е едно от първите негови големи предизвикателства като треньор. Той беше помощник на Нагелсман в Байерн и Лайпциг преди това. Той е достатъчен професионалист и е събрал достатъчно опит в европейски клубни турнири като помощник, така че не би трябвало това да повлияе кой знае колко зле на отбора. Изглежда, че тимът засега се представя солидно, но е факт, че и още има едно нагаждане към новите изисквания на Топмюлер, а това може да се окаже коз в ръкава на Левски.

Знаем за звездата на Айнтрахт – Рандал Коло Муани, но кои са другите играчи, които ще бъдат най-трудни за опазване от страна на Левски?

Отново от фенска гледна точка и като българин ще си пожелая Коло Муани да бъде продаден непосредствено преди първия мач между двата тима (смее се). Разбира се, има и други чудесни състезатели. Кевин Трап е национален състезател, Марио Гьотце няма нужда от представяне – световен шампион. Има и ново попълнение, за което много се говори – името му е Илиас Скири и той е дефанзивен полузащитник. Идва от Кьолн и е солиден състезател. Там са още Себастиан Роде, Филип Макс, Робин Кох, който идва от Лийдс.. Има доста състезатели с опит и класа в този германски тим.

Айнтрахт впечатли в последните години със спечелването на Лига Европа и с достигането до финала на Купата на Германия – един подчертано турнирен отбор. Може ли събраният опит да натежи в тези две срещи?

Със сигурност това е един турнирен отбор, както и Вие казахте. Смятам, че те събраха доста опит по европейските терени и подобриха много своите структури от всякакво естество в клуба. В днешно време това е отбор от много висока европейска класа. Аз се надявам, че бидейки плейоф за влизане в Лигата на конференциите ще има известно подценяване в редиците на германците, от което да се възползва и Левски. Малко се съмнявам, имайки предвид немското ДНК, но да стискаме палци за най-доброто за родния тим.

Левски изповядва един много доминиращ стил на терена в първите мачове от ерата „Костов“, но показа и различно лице срещу Апоел Беер Шева. Може ли пак да видим тази по-прагматична страна в играта на момчетата на Николай Костов и сега?

Възможно е, напълно е възможно. Вярвам, че Левски се подобрява с всеки изминал мач. В подобна среща, при това домакинска, се подхожда с известна предпазливост, защото не искаш да допуснеш първи гол и желаеш да се възползваш от емоцията на феновете по трибуните. Може и да се избере един малко по-тактически подход, но това са само мои разсъждения. Ще разберем истината в четвъртък.

Ти си човек с голям опит по германските терени и си наясно с процесите в страната. Има ли известно отстъпление на германския футбол през последните години, въпреки добрите изяви на клубните тимове?

Клубните отбори не винаги показват докрай обективно ситуацията на национално ниво. В случая действително има спад на представянето на мъжкия национален отбор. Ако погледнем юношеските формации обаче, там Германия стана европейски шампион до 17-годишна възраст. По време на последните 5 първенства в различните възрастови групи германците 3 пъти са грабвали златните медали. Това не е лошо постижение.
Действително обаче има известен срив в поколенията. Спадът се дължи на съвкупност от много фактори. Немският футболен съюз по принцип изхваща тези тенденции бързо и в момента дори се въвеждат нови стратегии за преодоляване на кризата. Въвеждат се нови методи на работа, за да се изграждат по-добри млади играчи. Смятам, че добрите времена ще се завърнат в страната, но трябва време и резултати.

Един дългогодишен проблем е свързан с позицията на централен нападател. Има ли обаче и по-генерален проблем, свързан с изграждането на силни флангови състезатели, които да действат на скорост, с техника и импровизация в играта си?

Да, аз дори бих казал, че това е глобален проблем. В много страни изпитват подобни трудности с чистия централен нападател, който да играе в наказателното поле, да завършва атаки, да гърдира топката и прочие. Такъв профил липсва. От първо лице знам за въвеждането на различни програми за усъвършенстване на тренировките за чистия централен нападател. Същото важи и за фланговите нападатели. Както казахте, понякога твърде структурираните и детайлни тренировки може да убият креативността на състезателите. Това е едно от нещата, върху които се работи в германския футбол – да се върне надиграването и удоволствието от играта, което се приближава до уличния футбол.

Веднага се връщам и към нашия футбол. Виждаш ли в последните години позитивни знаци при създаването на таланти и може ли повече момчета да излязат за по-постоянно в Европа?

Мисля, че със сигурност имаме момчета, които са способни на това. Ако разгледаме различните възрастови групи, то веднага може да посочим не малко наши играчи, които тренират в някои от най-големите школи в света. Мисля, че и нашите треньори са доста компетентни. Предвид все по-големия брой деца, които заминават, за да тренират в чужди школи, то това е потвърждение, че методите на работа у нас стават по-ефективни.
Мисля, че и по принцип сме държава с много таланти, защото имаме това заложено футболно ДНК. Въпрос е на време повече таланти да изпъкнат на световната сцена, силно вярвам в това. Израстването от последните години е очевидно.

И за финал, Лъчо – една прогноза за първия мач на „Герена“ между Левски и Айнтрахт?

Чистосърдечно желая успех на Левски и Лудогорец. Надявам се на две победи. Не се наемам с конкретна прогноза, но силно вярвам, че „сините“ може да спечелят първата среща.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!