Как се променят футболните прогнози през последните години

OFFNews 17 август 2017 в 18:03 3594 0

Вероятно малцина знаят, но преди Световното първенство по футбол в Южна Африка през 2010 г. нито един европейски отбор не беше печелил титлата на мондиал, провел се извън Европа. И никога отбор – текущ европейски шампион – не беше ставал и световен шампион веднага след това.

Част от многобройните футболни традиции, също както и това, че световният шампион по правило играе зле на мача на откриването на следващото първенство, а почти никога една държава не е повтаряла световната си титла на два поредни мондиала.

Традиции, които неизменно ръководеха международния футбол още от първото световно първенство, провело се в далечната 1930 г. в Уругвай и спечелено от същата държава. И които първият африкански мондиал направи на пух и прах. А последващият, провел се четири пъти по-късно в Бразилия, затвърди тяхното унищожение, извеждайки отново европейски тим – Германия – до шампионската титла, този път на южноамериканска земя. При това след феноменална и напълно неочаквана победа срещу Бразилия насред Маракана със 7:0.

Какво се случва?

Днес футболът се променя с изключително бързи темпове под влияние на комерсиализирането на играта, новите тенденции и технологии, подобряването на физическата кондиция на спортистите и не на последно място - маркетинга и медиите. Фактори, които за броени години промениха изцяло традициите в най-популярния спорт.

„Футболът става все по-динамичен и интересен, което прави неговото анализиране и прогнозиране все по-комплексно. А това от своя страна увеличава и значението на навременната и качествена информация и прогнози“ - споделят от екипа на уебсайта Prognozirame.com. В момента той е един от бързо развиващите се портали в сферата на футболните прогнози и спортните залози у нас. Можете да се запознаете с разнообразни прогнози, както и с подробното ревю на букмейкъра bet365 в сайта.

Защо традициите в този спорт се променят толкова бързо?

Футболът е относително стара игра и е нормално той да се променя с времето. През годините зрителите са ставали свидетели на различни нови тенденции, които са навлизали в този спорт с гръм и трясък, насочвайки прожекторите към нови отбори и треньори. Италианското катеначо на Хеленио Херера и Интер, техничната и красива игра на Бразилия, тоталният атакуващ футбол на Ринус Михелс и Аякс – това са само част от тези тенденции.

Да, футболът се променяше през годините, но въпреки това дълго време той се развиваше доста по-предвидимо. А основните традиции в този спорт успяваха някак си да се запазят, маркирайки относителния паритет между Европа и Латинска Америка.

Традициите

Само допреди седем години по-старите фенове и специалисти по този спорт си знаеха: по правило европейските тимове винаги печелят световната титла на европейска земя, а южноамериканските отбори – когато първенствата се провеждат в Южна или Северна Америка. Един бърз преглед в архива на FIFA показва, че това е така.

Е, първото твърдение си има и едно малко изключение – през 1958 г. Бразилия успява да стане световен шампион на шведска земя. Считаше се обаче, че изключението си има своята съвсем логична причина – в бразилския тим тогава играят феноменални футболисти като Пеле, Гаринча, Диди, Вава, Нилтон Сантос и Жилмар. Звезден състав, какъвто просто няма как да видим отново в игра. Все пак не е случайно, че Пеле е всепризнат за крал на тази игра.

Като изключим този случай, традициите винаги се запазваха – допреди последните два мондиала. Е, изненади винаги е имало. Например когато Уругвай обръща звездния отбор на Бразилия на Маракана през 1950 г. и изненадващо взима титлата. Или когато Германия побеждава на финала четири години по-късно вундертима на Унгария, който е бил считан за почти сигурен шампион. Но като цяло основните футболни традиции някак си се запазваха и оставаха доминиращи за период от близо 100 години.

Защо сега?

Икономистите наричат този тип явления „черен лебед“ - събития, които са били абсолютно неочаквани и непредвидими, но все пак са се случили. За специалистите по футболна история световното първенство в Южна Африка преди седем години и това в Бразилия четири години по-късно бяха именно такъв „черен лебед“. И за него си има обяснение, което може да бъде открито в динамиката на промените в съвременния футбол.

През последните години играта се промени до неузнаваемост. Ако едно време футболистите са печелели по-малко от добре платени професии като адвокати или лекари, то днес клубове вече подписват с играчите многомилионни трансферни договори. Треньорите анализират стратегията и тактиката чрез сложни компютърни програми и с цели армии от анализатори, физическото натоварване на играчите също се увеличава.

Масмедиите и онлайн стриймингът могат да повлияят на часовете на футболните срещи, нови технологии навлизат и при възстановяването на играчите и лечението им. Увеличава се и броят на страните, които се конкурират за водещите места на световните и европейски първенства, а сочената за аутсайдер Гърция дори успя да спечели европейската титла през 2004 г. в Португалия.

Всичко това създава нови модели, а с времето – постепенно се зараждат и нови традиции. Затова и очакванията са тепърва футболът да става все по-интересен и непредсказуем. А значението на качествените сайтове за прогнози като Prognozirame.com да се увеличава все повече.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови