Хърватия преодоля датския блок с дузпи и е на мечтан 1/4-финал с Русия

OFF News 01 юли 2018 в 23:56 2905 0

Хърватия победи Дания след изпълнение на дузпи и се класира за четвъртфиналите на Мондиал 2018. Решителната дузпа на стадиона в Нижни Новгород отбеляза Иван Ракитич, а вратарят на хърватите Даниел Субашич хвана три удара на датчаните от бялата точка.

Редовното време завърши 1:1, Модрич изпусна да реши мача от бялата точка в продълженията и така се стигна до дузпите. При тях "ватрените" бяха по-точни и победиха с 3:2. 



Драмата започна със звездата на датчаните Ериксен, който би силно, но Субашич спаси по фантастичен начин. Първи за хърватите изпълни влезлият на мястото на Манджукич Милан Бадел, но ударът му бе лек и Шмайхел хвана топката. При вторите дузпи Кяер би неспасяемо в горния десен ъгъл - 1:0 за Дания. Кръмарич би технично и изравни. След това Крондели финтира вратаря и вкара. Тогава дойде ред на Лука Модрич, който трябваше да покаже здрава психика след пропуска си продълженията и с малко късмет вкара за 2:2. Ласе Шоне би лошо и Субашич хвана втора дузпа на датчаните. След него и Йосип Пиварич с левия крак даде знак на Шмайхел и вратарят отново спаси. При петите дузпи Йоргенсен би в центъра на вратата и Субашич спаси с крак трета дузпа на съперника. След това Иван Ракитич би хладнокръвно в обратния ъгъл и изпрати Хърватия на мечтан четвъртфинал срещу Русия.

В редовното време срещата завърши 1:1. Датчаните откриха с най-бързия гол на турнира още в първата минута. Удар на Йоргенсен от близка дистанциия мина под краката на няколко защитници и излъга вратаря Субашич. Хърватите реагираха бързо. Три минути по-късно Марио Манджукич се възползва от лошо изчистена топка в пеналта и с десния крак преодоля Шмайхел. Това е и най-бързата размяна на голове в историята на световните първенства.

Ранните голове пообъркаха игровия план на хърватите, които до края на редовното време не успяха да наложат добре познатия си стил на трайно владеене на топката, гарнирано с бързи атаки.

Датчаните очаквано заложиха на здрав блок в защита и опасни контраатаки. Малкото голови положения дойдоха след далечни удари, които или излизаха в аут или не бяха много трудни за класните вратари на двата тима.

Най-интересното в първото продължение бяха трийсетметровите тъчове, които хвърляше датчанинът Кнудсен, когато топката напускаше терена в близост до наказателното поле. Хърватските защитници обаче внимаваха и не оставиха шанс за положения при тези своеобразни съперникови центрирания. Пет минути преди края на второто продължение Хърватия получи право да изпълнява дузпа за фаул срещу Анте Ребич, който вече бе излъгал вратаря и бе спънат на десет метра преди голлинията. Лука Модрич, който изведе Ребич в тази голова ситуация застана зад топката но би слабо и Шмайхел спаси.

След това дойдоха дузпите, при които Субашич, Кръмарич, Модрич и Ракитич се справиха с датския блок и дори отличният Шмайхел не успя да спре ватрените към следващия кръг на Мондиал 2018.

Вратарят на хърватите Даниел Субашич бе понесен от своя съотборник Домагой Вида след края на драмата с дузпите, в които стражът на Монако имаше решителна роля. Той за пореден път показа тениската с която е играл под екипа си. На нея е снимката на неговия приятел Хървое Чустич, с когото играят заедно в юношите и мъжете на Задар. Преди десет години в мач от местното първенство срещу Цибалия при едно единоборство на страничната линия Чустич удря главата си в бетонния подстамент на трибуната и ден по-късно умира от тежка мозъчна травма. Субашич носи тениската с неговия лик в най-важните мачове от кариерата си, показвайки на всички, че не е забравил за своя приятел, който губи живота си на терена в този нелеп инцидент едва на 24 години. След геройските му спасявания тази вечер цял свят ще види ще се запознае с историята на това приятелство, по-силно от смъртта.

Големият успех на националния отбор предизвика отдавна невиждана еуфория и огромна радост в цяла Хърватия, която дълго ще помни нощта, в която "ватрените" се класираха за четвъртфинал на световно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови