Георги Иванов-Геша пред Nostrabet: Половин България очаква Левски да победи ЦСКА

OFFNews 13 април 2023 в 10:11 1941 0

Георги Иванов
Георги Иванов

Георги Иванов-Геша бе част от един от най-силните и успешни отбори на Левски в средата на 90-те години на миналия век. Тогава „сините“ ставаха безапелационно шампиони на България, биеха редовно ЦСКА и малко не им достигна да влязат в груповата фаза на Шампионска лига, когато групите бяха две от по 4 отбора.

Nostrabet потърси Георги Иванов, за да разкаже какво си спомня от участията си във Вечното дерби и какво мисли за това, което предстои след дни.

Г-н Иванов, какво е за Вас мачът Левски – ЦСКА?

Това е специален двубой и най-важното събитие в исторически план за родния футбол. Аз съм левскар от дете и като малък съм плакал, когато сме губили или не сме побеждавали, а по-късно като играч имах привилегията да играя за един невероятен Левски, с който спечелих всичките си срещи с ЦСКА и два пъти поред вдигнах титлата.

Каква беше формулата за успехите над ЦСКА, когато Вие бяхте в Левски?

Ние имахме силен колектив, страхотни футболисти и голяма отборна класа. Играехме пред пълни трибуни в тези срещи и не можехме да си позволим да мишкуваме. Затова се раздавахме до последно и оставяхме сърцата си на терена. Неслучайно осем наши футболисти бяха в състава за Световното в САЩ през 1994-та, а седем от тях пътуваха за финалите и с историческото си представяне изкараха народа на улиците.

Коя победа над ЦСКА Ви е най-скъпа?

Тази с 3:0, когато вкарах първия гол в края на първото полувреме. След почивката ги довършихме, като Даниел Боримиров реализира две попадения и оформи класиката. Разбира се, 7:1 също е приятен спомен. Илиан Илиев отбеляза първото попадение със странична ножица, а после Наско Сираков заби 4 гола. Боримиров пък отново се разписа два пъти. За мое огромно съжаление не успях да запиша игрови минути, въпреки че загрявах след почивката и очаквах да вляза в игра. Георги Василев обаче предпочете вместо мен да пусне Кънчо Йорданов, който имаше рожден ден.

При една от победите ви ЦСКА искаше мачът да се преиграе. Как го приехте?

Това беше при 4:1, което се случи преди 7:1. При решен вече мач към края един от нашите играчи, който влизаше на смяна, навлезе 5 метра на терена, преди този, който сменяше, да напусне очертанията. ЦСКА казаха, че това е формално нарушение и поискаха нов мач. Такъв, естествено, не се игра, но ние нямахме нищо против да се беше играл, за да ги бием пак и да вземем още една премия. Защото тази за победата вече я бяхме взели, тъй като още преди дербито наши фенове и фирми бяха внесли торби с пари в съблекалнята и след успеха си ги разделихме.

Има ли фаворит за Вечното дерби в понеделник?

Не мисля, че има такъв. Тези мачове не зависят от моментното състояние на отборите и ги печели този от тях, който по-силно желае победата, издържи на напрежението и допусне по-малко грешки.

ЦСКА обаче има още по-огромен стимул да победи, тъй като гони титла?

Това от една страна е така, но от друга е възможно и да внесе допълнително напрежение сред играчите, защото евентуална загуба на точки може да се окаже фатална за тях.

Ако Левски не спечели, това ще намали ли шансовете му за Европа?

Успехът в това дерби е преди всичко за престиж, но със сигурност резултатът няма да е определящ за крайното класиране на Левски, защото след това предстоят още девет мача и нов двубой между двата вечни съперника в плейофите. Аз лично се надявам Левски да се класира за Европа.

Елин Топузаков няма треньорски опит във Вечното дерби. Ще се справи ли?

Той за една седмица нищо няма да може да промени. От значение ще е каква работа е свършил преди това Мъри, а ако съдим по последните четири мача, в които Левски взе четири победи, той се е справил.

Очаквате ли Топузаков да направи промени в състава и тактиката?

Не вярвам. Във въпросните последни четири срещи ясно се вижда едно основно ядро, което се справя. Дори да смени един, двама, това ще е в рамките на допустимото, но като цяло Левски ще играе по начина, по който го правеше под ръководството на Мъри. Вече занапред Елин ще има възможност в мачовете да вкарва свои идеи и виждания, ако е вярно, че ще остане треньор на Левски до края на сезона.

Скандалите през последно време в Левски, ще се отразят ли на футболистите му срещу ЦСКА?

Няма как да не се отразят. Но пък, когато играчите на Левски излязат на терена, те трябва да знаят, че зад тях стои половин България и са длъжни да вложат сърце, душа и характер, за да зарадват синята общност.

Наско Сираков, докъде ще изведе Левски?

Наско е огромна фигура за Левски и съм сигурен, че с него начело Левски ще върви само нагоре, както всъщност и го прави през последните два сезона. Ако не се бе съгласил той да оглави тима преди три години, не виждах как щяхме да оцелеем.

Какво бихте казали на синята публика?

Всички левскари да продължават с тази всеотдайна и безрезервна подкрепа към Левски и да знаят, че съвсем скоро той отново ще бъде на върха, там където винаги му е било мястото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови