Георги Дерменджиев пред Nostrabet: ''Сините'' фенове няма да изневерят на Левски, националният отбор е болна тема

OFFNews 21 април 2023 в 11:29 2007 0

Георги Дерменджиев

Снимка Nostrabet

Георги Дерменджиев

Бившият национален селекционер, Георги Дерменджиев, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Той се върна към дербито между Левски и ЦСКА, изказвайки мнение, че голямото напрежение е довело до доста нискокачествен дуел. В същото време наставникът отличи силната фенска подкрепа и от двете страни и подчерта, че не вярва привържениците на „сините“ да изневерят на клуба, въпреки вътрешните брожения.

Дерменджиев погледна към битката за титлата, споделяйки, че е възможно по-големият опит на Лудогорец в битки за титлата и големи мачове да изиграе роля. Специалистът завърши и с темата за националния отбор, подчертавайки, че е необходимо да бъдем снизходителни към младите момчета, които дават всичко от себе си и се нуждаят от подкрепа.


Здравейте, господин Дерменджиев! Дербито между ЦСКА и Левски сякаш не предложи емоциите, които очаквахме, завършвайки при 0:0. Какъв е коментарът Ви за мача?

И двата тима имаха нужда от точките и затова се получи изнервен двубой без футболни достойнства. Имаше доста повече борба по терена. В крайна сметка мачът си беше нулев, тъй като нямаше кой знае какви съществени положения и пред двете врати. Единствено Ивелин изпусна дузпа в края на мача, но това се случва на много играчи. Всеки, който бие дузпа, може да я изпусне. Видяхме един пълен стадион с много фенове, което е чудесно за българското първенство. Чудесно е, че те подкрепят тимовете си.

Това беше поредното нискокачествено дерби между тези тимове. Лош атестат ли е това, с оглед на факта, че това са два от трите най-силни тима в страната?

Принципно е така, но аз мисля, че необходимостта от точките скова играчите. От друга страна, тактическите постройки и на двата състава бяха насочени около това да не се загуби мачът, ако не може да бъде спечелен. Това повлия в много голяма степен за този резултат.

Имаше доста транспаранти по време на мача от феновете на Левски към клубното ръководство. Може ли да има отлив на фенове след това дерби, с оглед на зараждащото се разделение?

Не, не мисля така. Винаги съм казвал, че феновете на Левски заслужават най-големи адмирации, тъй като това са хората, които поддържат живота на този клуб и неведнъж го показаха. Не мисля, че ще има отлив на фенски интерес, защото тези хора знаят какво означава името Левски и знаят за какво са се борили.

Може ли да има ерозия на прогреса, направен през последната година, с оглед на напускането на Мъри Стоилов?

Според мен той беше един от хората, които възвърнаха самочувствието на Левски като клуб. В крайна сметка феновете го уважават страшно много, но те няма да изневерят на клуба в следващите месеци.

Да погледнем и към битката за титлата. Разликата между ЦСКА и Лудогорец стана само две точки, а скоро идва и мач помежду им. Как оценявате ситуацията на върха?

Ситуацията е много сложна. Има много мачове, които са непредвидими. Свидетели сме на дербито между Левски и ЦСКА – една дузпа накрая, която можеше да промени всичко, ако беше влязла. В различните мачове резултатите ще са доста изненадващи на моменти. Когато се играе за резултат, сблъсъците променят коренно своя характер.

ЦСКА показа в доста случаи слабости именно в тези дербита. Предстоят две такива с Лудогорец и едно с Левски. Какво трябва да се промени в подхода на „червените“, за да се вземат необходимите резултати?

Не мога да давам съвети, но имам предположение по темата. Напрежението идва в повече на играчите. Те се опитват да спечелят мача, но когато играят под такова напрежение не могат да изкарат възможностите си на 100%, които са налични иначе.

Може ли по-големият опит на Лудогорец в подобни битки за титли да изиграе своята роля?

Има време пред нас, за да разберем дали това ще е факт. Ще наблюдаваме с голям интерес, тъй като от много години не е имало такава конкуренция на върха с толкова малка разлика в точките между първия и втория.

Забелязва ли се подем в лагера на Лудогорец след доста сложния старт на втория полусезон?

Мисля, че на Ивайло Петев ще му е необходимо време, за да изгради необходимата стабилност във всякакъв тип срещи. Факт е обаче, че международните мачове много каляват играчите и отбора придобива шампионски дух и непримиримост.

Да завършим с темата за националния отбор. Отново се получиха разочароващи резултати в последните квалификационни срещи. Какви изводи може да се извлекат от мачовете с Черна гора и Унгария?

Националният отбор е много болезнена тема за всички българи. Ние сме имали поколения, които са дали много за националния отбор, не само като присъствие, но и като резултати и класирания за международни форуми. От доста време обаче националният тим е в незавидно положение. Ние трябва да сме търпеливи, защото трябва да се съобразим с реалността. Ние я виждаме именно в подобни мачове, срещу този тип съперници. Далеч сме от класата на този тип тимове и няма как да надскочим ръста си. Ще е необходимо много време на националния отбор, за да се възвърне към предишните си величини.

Имаше доста напрежение около избора на националния селекционер за състава в тези срещи, основно свързано с името на Ивайло Чочев, но и някои други опитни играчи. Има ли нужда от по-плавна интеграция на младите и по-балансирана сплав от опит и младост занапред?

По принцип това винаги е най-правилната стратегия, но футболният съюз е възприел друга линия и може и да излязат прави – да заложат на млади играчи, които да се обиграят и да придобият необходимата рутина. Затова е необходимо ние да сме търпеливи. Под търпение имам предвид да не хокаме тези момчета, които се раздават на терена и се опитват. Нужно им е още време обаче, за да постигнат желаните резултати. Някои хора не могат да възприемат такъв подход, защото националния отбор губи мачове, които може и да не ги загуби, ако включи други играчи в състава си. Като цяло обаче може би този подход е най-правилен за бъдещето.

За финал, господин Дерменджиев. От известно време не сте край тъчлинията. Очаква ли се да Ви видим скоро пак?

Да, очаква се в най-скоро време да се завършват определени неща, които да са готови за новото първенство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови