Емануел Луканов пред Nostrabet: Не искам някой да помага на Етър, но поне не ни пречете!

OFFNews 22 август 2023 в 11:02 854 0

Емануел Луканов

Снимка Nostrabet

Емануел Луканов, треньор на "Етър"

Треньорът на Етър, Емануел Луканов, даде ексклузивно интервю за NB. Той сподели задоволството си от представянията на „виолетовите“ до момента през сезона, но призна разочарованието си от факта, че усилията на тима са били възнаградени само с един пункт засега. Луканов не пропусна да отправи сериозна критика към съдийските недоглеждания, които костваха точки на неговия състав в 3 от срещите до момента през сезона. Специалистът зададе серия от въпроси и помоли за отговори от ръководните органи на родния футбол. Той натърти, че не очаква някой да помага на Етър, но и призова да не се пречи с отсъждания, които са в ущърб на „болярите“.

Здравейте, господин Луканов! Етър грабна първа точка през сезона срещу Берое. Преобладава ли задоволството, или по-скоро разочарованието, след като изпуснахте аванса в резултата?

Има разочарование, да, и то идва след поредното добро представяне на отбора. Пореден мач, в който контролирахме срещата и водехме в резултата, но не успяхме да вземем победата. Абсолютно категорично мога да заявя, че в мачовете със Славия, Черно море и Берое отборът беше на топ ниво. Резултатът обаче може да бъде нелогичен, както и се случва често. Ако имаше логика във футбола може би щяхме да имаме 6-7 точки. Всичката енергия, която изразходване на терена, още не ни носи заслуженото. Както казват обаче футболът е на голове и точки и другото се забравя. Трябва да продължим да работим и да се готвим за следващия мач.

Дават ли силните представяния самочувствие на играчите, или пък тонусът спада заради това, че не се постигат заслужените резултати?

Това е единственото нещо, което е в плюс за нас. С всеки един изминал мач, играейки срещу утвърдени тимове в елита, ние се представяме по-добре. С това идва самочувствието и вярата в качествата, че можем да се справим в efbet Лига. Липсват само резултати. Именно представянията държат тонуса в отбора висок и чакаме момента за бленуваната победа.

На какво отдавате това стечение на обстоятелствата – липса на концентрация, липса на опит или нещо друго?

Изключвайки двубоя с Лудогорец, в другите три мача наистина може би не ни достигна малко опит и концентрация. Някои момчета направиха дебюти в efbet Лига. Това трябва да се преболедува по един или друг начин и дано не се окаже фатално. Засега представянията са чудесни. Аз бих акцентирал също и върху липсата на концентрация на хората, които отговарят за ВАР системата. Там също липсва определена концентрация. Доказаха ли, че голът на Славия срещу нас е валиден? Защо срещу Черно море не отсъдиха дузпа в наша полза? Има ли фал срещу нашия вратар при втория гол на Берое? Бих искал да получа отговор на тези въпроси. Без да създавам напрежение, само задавам въпрос и искам да получа отговори.

Ние сме млад отбор, новаци сме и си имаме проблемите, но все пак сме симпатичен тим, играем добър футбол, стадионът ни отговаря на всички критерии. Тук не става дума за един мач или за човешка грешка. Нали дигитализираха всичко и би трябвало да има справедливост? Оказва се, че не могат да докажат дали попадението на Славия е от засада или не. Би трябвало дигитализацията да обере луфта на човешката грешка. Разбира се, ние сме си виновни, че не използвахме шансовете си, но едното не изключва другото.

Намеквате, че има известна тенденциозност спрямо вашия отбор?

За тенденциозност не, но за липса на концентрация – със сигурност. Често казваме, че на играчите им липсва концентрация и че това им е нивото, но къде е нивото при съдийските отсъждания? Нашият вратар, едва ли не, трябваше да изиграе някакъв моноспектакъл, за да получи фал срещу Берое. Не търся тенденции, ние сме симпатичен отбор, който играе приятен футбол. Аз не искам никой да помага на Етър, но и не ни пречете. Бъдете обективни. Това не се случва в тези три мача. Колкото и културен да си, в даден момент това ескалира. Искам справедливост, нищо повече. Няма проблем да си призная, ако сме слаби, но не е приятно външни фактори да определят човешки съдби. Вече трети мач се повтаря едно и също. Берое е солиден отбор, с чудесен треньор, нямам против нито един клуб в дивизията. Искам обаче да получа отговор дали има фал срещу нашия вратар? Може да ме определят за некомпетентен, но поне да получа някакъв отговор.

Очаквате ли да дойдат нови попълнения, или сте доволен от това, с което разполагате?

Много съм доволен, от това, с което разполагам. Може би обаче ще трябва да търсим алтернатива за двамата централни полузащитници. Това е позиция, на която търсим играч. Говорихме с няколко играчи, но те предпочетоха други дестинации. Това ни е непосредствената нужда, за да надградим в близкото бъдеще. Янко Ангелов и Мартин Моран играят по 90 минути всеки мач и не можем да освежим.

Каква е най-голямата разлика между А и Б група?

Класата на съперниците е друга, безспорно. Има много повече чужденци, които също донякъде вдигат нивото. Динамиката също е различна. Трябваше да тръгна и от терените, защото в efbet Лига няма лош терен. Може би само този на Хебър ми прави не добро впечатление, но нивото е друго спрямо Б група. Натрупват се фактори и със сигурност нивото е много различно.

Идват тежки мачове с ЦСКА 1948 и Ботев Пд. Оптимист ли сте, че отново ще се противопоставите по най-добрия начин?

Да, идват тежки мачове, но и досега не може да се каже, че бяха леки. Славия е отбор, който е утвърден от години. Берое също е силен тим. За Лудогорец и Черно море няма какво да говорим. Трудната програма продължава. Готвим се, тренираме, анализираме съперниците и излизаме, за да направим най-доброто, на което сме способни. Искам да имаме една идея по-голяма солидност в защита, друго не ни остава.

От полза ли е за вас, че тръгвате срещу по-силните отбори, за да сте загрели за срещите с тези състави, срещу които се очаква да спечелите и повече точки?

Може би, надявам се. Дано ментално продължим да се представяме на нивото, на което го правим досега. Знаете, в един момент разликата между това да имаш 1 точка и 7 точки, да кажем, е голяма. Мнението на хората и класирането не са точни науки, така че зависи само от нас с отбора да променим временната тенденция.

За финал, господин Луканов – какво си пожелавате в личен и професионален план до края на годината?

В личен план се надявам, че отборът ще се задържи в елита. Лично си пожелавам да изведа тима на новото тренировъчно игрище, което се строи близо до стадиона и би трябвало да е готово в началото на новата година. Пожеланието ми е да изведа тима на първа тренировка на новото съоръжение. Получи ли се това, значи всичко е наред. Това би било щастие за мен. Съоръжението много ще помогне на тима от професионална гледна точка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика