Челси и Арсенал оформиха английски финал и в Лига Европа

OFFNews 10 май 2019 в 01:20 2099 0

Челси и Арсенал ще определят победителя в Лига Европа за сезон 2018/2109, след като отстраниха съперниците си в полуфиналите на втория по сила европейски турнир. Така се оформи втори английски финал в евротурнирите, след като ден по-рано Тотнъм стигна до мач срещу Ливърпул за трофея в Шампионската лига.

Челси елиминира Айнтрахт Франкфурт във вълнуващ мач на “Стамфорд Бридж” след 1:1 в редовното време и продълженията, а при изпълненията на дузпи се стигна до 4:3. В същото време Арсенал надделя над Валенсия с 4:2 като гост и с общ резултат 7:3 продължи напред.

Германският отбор бе близо до това да развали островната хегемония. Франкфуртци направиха 1:1 в Лондон срещу Челси, както бе завършила и първата среща. В продълженията 2 пъти играчи на домакините изчистиха летящата към мрежата им топка от голлинията. Преди това Рубен Лофтъс-Чийк откри за Челси в 28-ата мин, а Лука Йович изравни малко след почивката.

На "Местая" пък Пиер-Емерик Обамеянг записа хеттрик за "топчиите", а едно попадение добави Александре Лаказет. Кевин Гамейро са разписа 2 пъти за домакините.

Арсенал и Челси ще спорят за трофея на 29 май (сряда) на Олимпийския стадион в Баку, който е с капацитет 70 000 зрители. Разстоянието между Лондон и Баку е близо 4000 км, което определено е доста внушително разстояние. “Сините“ спечелиха надпреварата през 2013 г., а „топчиите“ триумфираха в Купата на УЕФА през 2000 г.

Доминацията на английските отбори в европейските клубни турнири този сезон е пълна, като това на финалите да играят отбори от една страна се случва за първи път в историята. Не по-малко забележителен е и фактът, че до финалите стигнаха три отбора от един град - Лондон. Това са Челси, Арсенал и Тотнъм. Пред 1962 и 1990 Испания и Италия имат също по 4 участници в решителните битки, но тогава евротурнирите са били 3.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови