Бойко Величков пред Nostrabet: Уволнението на Илич е правилно, родният футбол не е на европейско ниво

OFFNews 03 август 2023 в 10:38 1121 0

Снимка

Бившият футболист на ЦСКА, Бойко Величков, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Ръководителят на футболната школа „АБВ“ изрази съгласието си с решението на ръководството на „червените“ да освободи от длъжност вече бившия наставник Саша Илич. Анализаторът констатира, че за една година сърбинът не е успял да изгради някакъв конкретен игрови облик на столичния гранд и логично е бил освободен.

Величков призова да се подходи с кредит на доверие към новия-стар наставник на ЦСКА, Нестор Ел Маестро, който ще дебютира срещу Сепси. Той добави, че задачата за „червените“ е много сложна, но клубът и друг път се е измъквал от трудни ситуации. Специалистът не отписа и шансовете на ЦСКА 1948 за продължаване напред и добави, че Левски за момента показва много приятен за окото футбол през сезона.

Величков завърши с пожелание всички родни отбори в Европа да се представят максимално добре в оставащите им срещи, като натърти, че е редно ръководните фактори в българския футбол да започнат да решават проблемите ни. Според бившия играч на „червените“ футболът в България в момента не може претендира за европейско ниво.

Здравейте, господин Величков! Да започнем от прясната тема на деня в родния футбол – треньорската смяна в ЦСКА. Какво смятате за този ход?

Както знаете, имам възможност от доста години публично да изразявам мнението си свободно. Свързан съм с клуба и от уважение към него понякога смекчавам тона, но в този случай смятам, че решението за треньорската смяна е напълно оправдано. Лично за мен компетенцията на Саша Илич като треньор беше под въпрос в моите очи. За една година не видях треньорстване, някакъв облик и стил. Напротив – видях един отбор, който дори след надграждането в селекцията така и не съумя да покаже нещо повече от импровизация на индивидуалности. В това няма лошо – Саша Илич е в начало на треньорския си път. Проблемът е, че ние се доверяваме на такива специалисти, без да са показали нищо и им даваме такъв кредит на доверие, какъвто родните наставници не получават.

Ще повторя, че решението беше правилно, защото отборът буксуваше. Най-притеснителното е, че тимът не влезе в сезона с готовност за битка. ЦСКА не показа, че иска да се реваншира за загубената титла в мача срещу Хебър. Програмата беше прекрасна – мачове с Хебър и Крумовград. Лудогорец започна със загуба и вместо да видим един мобилизиран отбор, ситуацията беше коренно различна. Това отново е белег на лошо свършена работа, защото психологическият аспект се гради ежедневно в тренировъчния процес.

Във Вашия профил във Фейсбук поставихте акцент и върху нежеланието на Саша Илич да научи български за тази година и малко, в която беше начело на ЦСКА..

Няма да открием топлата вода, ако кажем, че това не е професионално. Това е неуважение към нашия футбол и клуба. Аз имам много приятели сърби, които са много добри треньори. Един от тях, с когото бяхме съотборници преди 20-на години, проговори български на втората седмица. Всичко е въпрос на желание и отношение. Отношението е всеобхватно – простира се и до комуникацията със съотборниците. Аз съм играл в Германия и в първите месеци ти се осигуряват учители и условия, за да се адаптираш, но след това започваш да се оправяш сам.

Разбира се, има изключения в световен мащаб. Големите звезди могат да си позволят понякога да не научат езика, но на тях им е простено, заради високите спортни постижения, които постигат. В този случай, освен да констатираме, че Саша Илич не прояви уважение към българския футбол, няма какво друго да кажем.

Това не е прецедент в родния футбол – редица треньори през годините не са научавали езика, включително и новият-стар треньор на ЦСКА, Нестор Ел Маестро..

Аз бих погледнал и от друг ъгъл въпроса. От липсата на себеуважение към нас. Къде е масовото недоволство на треньори и ръководители, че чужденците не научават български? Къде е масовото недоволство на спортните журналисти, които интервюират треньори без лицензи? Те са нередовни. Като че ли си мълчим и се съгласяваме с всичко, а след това недоволстваме, че липсва уважение. Монетата има две страни – къде е нашето изискване да се прояви този професионализъм? Липсва изискването за повишаване на нивото и вината за това е изцяло в спортната общественост.

Може да ли потърсим оправдание за Илич поради кратката подготовка и липсата на време за адаптация на новите състезатели към тима?

Със сигурност всички фактори влияят. Бих поспорил обаче. Може някой да не е в добра кондиция заради различните причини, но това е възможно да се компенсира. Разбирам да не си в добро състояние и да се схванеш около 70-а минута. До този момент от мача обаче, ако си се опитал и си дал всичко от себе си, то няма кой да ти се сърди. Притеснителното е, че отборът дори не се опита в първите мачове. Нямаше мотивация да играе двубоите, което няма нищо общо с останалите причини, които изброихме.

Какъв Ви е коментарът за повторното назначение на Нестор Ел Маестро?

Надявам се той да бъде по-различен, връщайки се. Не бива да сме крайни шовинисти, само защото някой е чужденец. Трябва да подходим с кредит на доверие към всеки нов треньор в името на доброто на клуба. Нека да оставим резултатите да говорят за него. Да се надяваме, че ще е професионалист в своята работа. Иска ми се да започнем със спокойствие, за да се измъкне възможно най-много от потенциала на отбора.

Предстои ключов реванш в Румъния. Шансове още има, но въпросът е колко големи са те и дали ефектът на новия треньор може да повлияе на хода на събитията?

Със сигурност може да повлияе, но е по-малко вероятно да се случи. Това се дължи на голямата разлика в тактическото поведение на тимовете, в начина на провеждане на мача. Да не говорим за динамиката – там разликата беше от земята до небето. ЦСКА има своите шансове, но ще е трудно заради много фактори. Каквито и идеи да има новият треньор, то той няма време за нищо освен за психологическия фактор, за който стана дума. Това едва ли ще е достатъчно, въпреки че ЦСКА неведнъж е показвал, че може да се справя с много трудни ситуации.

Това, което ще удовлетвори „червените“ привърженици, е да се види ново лице – като поведение и игра. Да, отпадането ще е разочароващо за всички, но дотук сме го докарали.

Има ли опасност от ново разцепление между феновете, ако тази кампания продължи в един буксуващ ритъм?

Това е един динамичен процес и винаги отношението на привърженици се влияе от игровото поведение и резултатите на тима. Имаше много положителни моменти в това отношение – ЦСКА държеше титлата в изпълнението на един наказателен удар, може би. И това не бива да се забравя. Не, че ЦСКА убеди с поведението си на терена, но клубът се възползва от грешките на Лудогорец и постигаше необходимите резултати. Не бива да бъде омаловажаван този факт. Естествено, разочарованието може и да е изиграло своята роля, но срещу Сепси видяхме стадиона такъв, какъвто ни се иска да виждаме винаги. По принцип не смятам, че има разцепление, но лично аз имам други идеали за това какво трябва да представлява ЦСКА като пример и отношение към собствени кадри и противници.

Да завършим и с поглед към другите ни два тима в Лигата на конференциите. Има ли шанс за дебютанта ЦСКА 1948 да обърне ФКСБ?

О, разбира се, че имат. Най-малкото това е заради минималното изоставане. Отборът има и потенциал, и добри играчи, които могат да върнат този гол. Математически отстраняването на този противник не е невъзможно. Да, ФКСБ впечатлява в много аспекти, включително с играта си тук, но не смятам, че на този етап положението е безнадеждно.

Да хвърлим поглед и към Левски. Как оценяването показаното от „сините“ в дебютните мачове на Николай Костов начело?

В клуба в момента има едно напрежение, което беше в основата Ники Костов да не получи кредита на доверие веднага – заради напускането на Мъри, действията на ръководството и несъгласието на феновете с тях. Левски трябва да е много убедителен на терена, за да може това да бъде забравено и пренебрегнато. Левски върви на прав път, засега. „Сините“ се опитват да играят футбол, има разнообразие в тактическите системи, вкарват се нови играчи, които се представят добре. Виждам един приятен за гледане отбор на Левски. Двубоят срещу така наречените „северномакедонци“ за мен е решен, с оглед на класите и резултата в първия двубой.

Споменахте за остротата в атака. Това ли прави най-силно впечатление засега?

На мен ми прави отлично впечатление и добрите отношения в рамките на отбора – между титулярите и резервите. Общо взето може да говорим за един хубав микроклимат в тима. Това е с оглед и на лошия първи резултат, който беше плод главно на лош късмет. Тогава Левски пак надигра съперника, но заради малшанс загуби. Микроклиматът също прави впечатление и това е заслуга на Ники, който успя за кратко време да постигне това. Не съм изненадан от добрия облик на Левски, гледайки изискванията на треньора и неговите футболни идеи. Успял е да влезе под кожата на играчите, гледайки споменатия микроклимат в отбора.

За финал, господин Величков – едно положение за евроучастниците ни и една прогноза дали ще видим повече от един отбор в групова фаза на различните европейски надпревари?

Естествено, че ние трябва да мислим за доброто на родния футбол. Използвам случая, за да пожелая успех на всички и да имат късмет, защото някои от тях наистина ще се нуждаят от него. Да не забравят, че представят България и че независимо от високите оценки, които нашите ръководители си пишат, то нивото на футбола ни определено не е европейско. Всеки трябва да дава максимума, за да може българският футбол да се оправя, лека-полека. Трябва да се започне с работата с младите играчи, които почти липсват във водещите ни клубове. Липсват трансферите зад граница и като цяло продадените играчи от родните клубове в по-стойностни първенства. Има много работа за вършене, затова нека всеки да си даде сметка и да свърши своето. Надявам се, че да видим и силни резултати, дори и да не се стигне до отстраняване на съперниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика