Авраам Грант е скъпа, но май излишна играчка за Спас Русев

Ивайло Йолчев 01 август 2017 в 09:49 4799 0

Ако преговорите с Авраам Грант са PR ход на Спас Русев, трябва да поздравим съветниците му. Виждате ли, Левски не жали пари за на-доброто, а финалът на евреина с Челси в Шампионската лига носи мирис на лукс, финанси, high quality, Западен Лондон, все любими неща на бизнесмена.

Ако реално Русев и екипът му искат Грант за треньор, то работата става сериозна. И опасна за "сините". Голямо харчене за хора с визитки означава наличието на пари, които това лято сякаш извират някъде около гара Подуене. Но навяват и аналогии с един друг стадион в София.

Там парите също валяха. А като спряха, клубът фалира. 

Спас Русев изсипа луди пари в Левски това лято

Нужен ли е Грант на Левски при условие, че на последната си работа - селекционер в Гана, е взимал по 50 000 евро на месец, а едва ли у нас ще отстъпи на по-малко от 25 000? 

Отговорът, поне за мен, е отрицателен. Грант ще се превърна в скъпа играчка, но с реална опасност да бъде скоро захвърлена като безполезна.

Ок, евреинът има клубни успехи, но в родината си преди 15 години, което не е мерило. Последната му титла въобще е с Партизан Белград преди 5 сезона. Тогава тя е пета поредна за сръбския гранд в условието на нулева конкуренция и трагична Звезда.

Общо взето, положението при комшиите беше такова, че е и магаре да вържеш на ЮНА, ще вземе титлата. А и напускането на Грант с последния мач по негово желание също е смущаващо.

В Англия Грант е повече синоним на провал като мениджър, ако се погледне Премиършип. Да, напълно сериозно.

Първо, в Челси го приемат на нож, тъй като няма необходимия лиценз и решаващо се оказва единствено приятелството му с Роман Абрамович. Играчите наричат методите му остарели с около 25 години.

Те се оплакват, че се мъчат дори в лесните мачове заради тактиката на Грант. Помощниците му също искат да напускат. Затова и доста работа поемат асистентите му Стив Кларк, а после е назначен и светилото Хенк тен Кате.

Уволнен е веднага след финала в Шампионската лига, който Челси губи от Ман Юнайтед. Джон Тери се подхлъзва при петата дузпа и пропуска да донесе трофея.  Но явно друго е подписало раздялата с евреина, който така и не успява да се хареса на публиката.

Следва престой в Портсмут, тимът се мъчи в първенството, но пък стига финала за Купата на Англия, където губи от Челси. С последния мач напуска, тъй като клубът е поставен в администрация заради финансови проблеми. Не се задържи и 10 месеца.

Следващият му период е най-кошмарен - този в Уест Хям. С отбора изпада от Висшата лига. В решаващия мач над стадиона прелита безмоторен самолет с банер "Авраам Грант - легенда на Милоул". Естествено, шоуто е организирано от феновете на Милоул, които умират от кеф, че големият им враг излита от елита.

Някои любопитни факти от този сезон - Усет Хям печели първи мач навън точно след Коледа. "Чуковете" записват повече победи за купите, отколкото в първенството. Въобще, Авраам си обича турнирите.

За капак не води Уест Хям на един от религиозните празници, като иначе толерантен Лондон не приема това за извинение. 

Работата му в националния тим на Гана няма какво да бъде коментирана. Отборът е един от хегемоните на Африка, не е кой знае какъв успех, че стига финал и полуфинал на континенталното първенство при Грант. Не е и провал, честно казано. Просто резонно за колос като Гана.

В Левски трябва да поразпитат добре в Белград за Грант, тъй като Партизан е единственият клуб със сходни претенции, манталитет на публика, манталитет на играчи.

Първо, "сините" едва ли ще пръскат пари и за асистенти от калибъра на Хенк тен Кате, които да покриват пропуските на Грант.

Второ, Левски едва ли гони някакви турнирни успехи за сметка на първенството. Най-малкото вече отпадна в Европа, а у нас не е кой знае какъв гъдел да стигнеш финал.

Без да се заяждаме излишно, но Спас Русев трябва да прецени и рисковете от срещата между Грант и някои зрънца в "синята" агитка, които присъстват редовно на стадиона.  

Припомняме, те често честитят рождени дни на Хитлер и други главорези от световната история. А Грант е роден в семейство на полски евреи, избягали от Холокоста.

Въобще, човек от друга мая, друга култура. Това е важно, дори да приемем, че играчите на Челси са разглезени, а Грант е 25 години напред в занаята.   

Припомняме, още едно сериозно име от Израел се пробва у нас. Става въпрос за Ицхак Шум, който не издържа и цял сезон в Ловеч. После осъди солено Литекс във ФИФА.

Делио Роси е работил с куп балкански играчи, включително и Божинката

Ако наистина изборът на Левски е между Грант и италианеца Делио Роси, то човекът от Апенините изглежда далеч по-приемлив. Минал е през всякакви отбори - Салернитана, Фоджа, Пескара, Дженоа, Лече, Аталанта, Лацио, Палермо, Фиорентина, Сампдория и Болоня.

Има опит в три дивизии на Италия, което значи, че е се е сблъсквал и с отбори от съмнителната класа на този Левски. Но пък винаги е правил добри  тимове. Дал е път на 15-годишния Валери Божинов, а вижда се, това е деликатна работа.

И най-важното, италианците могат да успяват във всяка обстановка и сходни на нас държави като Сърбия, Румъния. Доказа го покойният Енрико Катуци, който хвана разбития ЦСКА и за 1 месец го направи най-подредения отбор у нас. Тим, който не стана шампион по куп причини, но от самолет можеше да бъде разпознат като подреждане и стил.

Но както би казал един литературен герой, Спас Русев явно има бол пари за треньор, нека ги харчи. Ако не стане, жадни и гладни спецове около Герена, дал Господ!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !