В Европа облекчават мерките срещу COVID-19 от днес

OFFNews Последна промяна на 18 май 2020 в 07:46 2918 1

От днес редица страни в Европа преминават към следващ етап в облекчаване на рестрикциите, въведени заради новия коронавирус, предадоха световните агенции.

След първи етап на 4 май, от днес Италия прилага нов етап, при който се премахват ограниченията за пътуване в областите, посочват АНСА и изданията "Република", "Кориере дела сера" и "Стампа". 

Отварят всички магазини и търговските центрове, в това число и моловете и ресторантите в тях, но при спазване на изискване за различни входове и изходи за клиентите. На много места ще се мери температурата на входа.

В ресторантите и кафенетата, които отварят врати също от днес, ще се изисква спазване на дистанция между клиентите от 1 метър. Днес отварят врати и фризьорските салони, музеите, цъкровните храмове.

Плажовете са отворени също, но при разстояние от 10 квадратни метра на чадър и 1,5 метра между шезлонгите под чадъра. В такситата ще е задължително носенето на маска.

В Португалия, където също първият етап на отваряне на икономиката беше на 4 май, днес е вторият етап, като ще се отворят ресторанти, кафенета и сладкарници, но, при условие че са запълнени само до 50 процента. Отварят се магазините с площ до 400 квадратни метра, музеите, историческите паметници, дворците и галериите, яслите и училищата за последните гимназиални класове.

В Испания баровете, кафенетата и ресторантите ще могат да отворят терасите си за посетители при заетост от 50 процента, предаде ТАСС. Отварят врати и търговските обекти с площ до 400 квадратни метра при ограничение на посетителите, които едновременно са в тях. Частично ще могат да възобновят работа спортните зали, музеите, театрите, църквите. Библиотеките също отварят врати. Отварят врати и хотели, но без зоните за общо ползване и ресторантите в тях.

В Гърция от днес се отварят археологическите обекти, зоопарковете, парковете, ботаническите градини, залите за залози, спортните зали, басейните, спортните площадки, спортните клубове. Ще е възможно да се пътува между отделните райони, както и по море до остров Крит и по суша до остров Евбея. Възобновяват се часовете за прогимназиалните и гимназиалните класове. Отварят се и търговските центрове и моловете при изискване за спазване на определена площ на клиент. Подновяват се филмовите снимки и театралните репетиции.

В Ирландия пък от днес стартира фаза 1 на облекчаване на мерките, включваща разрешаване на навън на групи до 4 души от различни семейства. Ще започне и поетапното връщане на работа, като първоначално това ще касае строителните работници и градинарите, както и търговците на дребно, които работят основно навън. Ще бъдат отворени и някои открити обекти. Разрешават се и пътувания при необходимост до 20 километра от дома. Въвежда се 14-дневна карантина на пътниците, които пристигнат на ирландските пристанища и летища от чужбина.

В Белгия от днес отварят врати училищата - пореден етап от постепенното облекчаване на карантинните мерки.

В Дания ще заработят средните училища (6-10 клас), ресторанти, кафенета, библиотеки, църкви.

Полша също смекчава карантинните мерки, като се отварят ресторанти, кафенета, барове, хранителни зони в молове, салони за красота.

В Словения се отменят всички ограничения за работа на магазините, ресторантите и фирмите за услуги.

В Черна гора започва третата фаза на отмяна на ограничителните мерки, която ще обхваща работата на ресторантите, кафенетата, терасите на хотелите, плажните барове, плажовете и търговските центрове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови