Тереза Мей: Отпада таксата от 65 лири за жителство на гражданите на ЕС във Великобритания

OFFNews 21 януари 2019 в 18:36 4636 0

Премиерът Тереза Мей обяви, че таксата от £65, която европейските граждани трябваше да платят за жителство във Великобритания след Брекзит, ще отпадне.

Мей още допълни, че тези, които вече са заплатили сумата в пилотната фаза на проекта, ще получат парите си обратно. 

Това стана ясно от днешното изказване на британския министър-председател, което целеше да представи план "Б" за излизане на Великобритания от ЕС в Камарата на общините в Британския парламент.

Тереза Мей обяви още, че ще продължи работата си по сегашното споразумение за напускане на Великобритания от ЕС, но обеща промяна в досегашния подход на правителството.

Сделката, която тя предложи на британските депутати миналата седмица, претърпя историческо поражение и бе отхвърлена от Британския парламент с 432 гласа "против" и 202 -"за".

Днес Мей обеща три основни промени в бъдещия си подход: повече гъвкавост, отвореност и включване на останалите заинтересовани страни; възможно най-силните протекции за работниците и природата; гаранция за отворена граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. 

Главните направления, в които това ще се случи, са повече консултации с останалите фракции в парламента, както и със специалисти извън него.

Тя обеща на британските депутати, че получената обратна връзка ще бъде обсъдена с Европейския съюз при бъдещи преговори. 

Мей заяви, че се е срещнала с лидера на коалиционния си партньор - ирландската Демократична юнионистка партия, както и с лидерите на уелската партия "Плейд Симру" и Зелените, наред с други членове на Камарата, за да обсъдят какъв трябва да е подходът на правителството оттук нататък.

Мей обаче добави, че лидерът на опозицията Джереми Корбин е отказал участие в тези срещи, но изрази надежда, че ще размисли. 

Основните проблеми със сделката за Брекзит

Британският министър-председател обеща засилена роля на първите министри на Северна Ирландия и Шотландия в изграждането на бъдещата стратегия на правителството, както и гарантиране на правата на работниците и регулациите за защита на природата. Тя предвижда повече консултации с външни специалисти, като например такива във финансовия сектор.

Ключовият проблем в сегашното споразумение е предпазният механизъм за недопускане на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. Очаква се резервният план на Мей да гарантира отворена граница между Обединеното кралство и Република Ирландия при Брекзит.

Мей заяви, че разбира широко разпространеното притеснение, че може да се наложи Великобритания да напусне ЕС без сделка, но добави, че на този етап няма как да бъде гарантирано, че това няма да се случи.

Според нея единствените два начина това да бъде гарантирано, е Парламентът да приеме сделка (което правителството се опитва да постигне) или да се отмени член 50 и напускането на Великобритания като цяло. 

Втори референдум е невъзможен

Премиерът на Великобритания потвърди досегашната си позиция, че правителството има задължение към британските граждани да приложи на практика тяхното решение страната да напусне ЕС. Според нея провеждането на втори референдум би наложило опасен прецедент и би отслабило вярата на гражданите в демокрацията.

Тя също така изрази мнението, че въпреки надеждите на поддръжниците на идеята, всъщност няма мнозинство за втори референдум в Парламента.

Според нея обвиненията, че правителството работи прекалено тайно, не взимат предвид факта, че изтичането на информация може да отслаби позицията на Великобритания при преговорите. 

Очаква се на 29 януари Британският парламент да дебатира предложенията, които ще бъдат направени дотогава. Според сегашния срок Великобритания има още 10 седмици да напусне ЕС.

Лидерът на опозицията Джереми Корбин приветства решението таксата за европейски граждани да бъде опростена, но изказа мнение, че Мей все още няма как да разчита на подкрепа за плана си. 

Според него всички лидери, които са се срещнали с Мей, са излезли от срещите с впечатлението, че нищо не се е променило.

Той заяви, че стратегията на Мей напомня на филма "Омагьосаният ден", в който телевизионен водещ е обречен да преживява отново и отново един и същи ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews