ЕС е подготвен за твърд Брекзит, няма да предоговаря сделката с Лондон

Евролидерите към Великобритания: Топката е във вашето поле

OFFNews 16 януари 2019 в 13:05 3374 0

Европейските лидери са готови за Брекзит без споразумение, сделката с Лондон не подлежи на предоговаряне. Не могат да се предприемат никакви мерки, докато не стане ясна позицията на Британското правителство.

Зад това послание се обединиха европейските лидери на днешната среща на Европейския парламент, на която обсъдиха снощното решение на Камарата на общините в Британския парламент да отхвърли сделката за напускане на Великобритания, предложена от Тереза Мей.

Никой от лидерите на Европейския съюз не бе изненадан от развоя на събитията, но според тях отхвърлената сделка е най-добрият компромис, който може да бъде постигнат между двете страни. Лидерите бяха единодушни, че биха желали Великобритания да остане в ЕС, като някои дори призоваха за втори референдум, а други - за оставката на Тереза Мей. 

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни подчерта, че Великобритания се доближава до раздяла без правила, но все още е твърде рано да се знае със сигурност. "В британския парламент има мнозинство срещу споразумението и срещу оттегляне без договореност, но няма положително мнозинство, което да очертае посоката", допълни той. 

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че трябва да се изчака какво ще се случи с Британския парламент и каква ще бъде позицията на Британското правителство. Той подчерта обаче, че Европейската комисия ще бъде подготвена и за един "дезорганизиран Brexit". "Не можем да променим миналото, но можем да продължим сегашната ситуация, което ще промени и бъдещето", допълни Тимерманс. 

Главният преговарящ с Лондон за излизането на Великобритания от ЕС Мишел Барние изрази съжаление, че сделката е била отхвърлена, тъй като тя е резултат от "интензивна работа спрямо червените линии, заложени от британското правителство" като това да няма граница на ирландския остров, да се въведат съответните улеснителни митнически механизми и да се положи основата за бъдещо споразумение с британското правителство.

Според него споразумението е давало сигурност на гражданите, на обществения и на частния сектори, на Ирландия и Северна Ирландия, както и на администрацията. Той заяви, че въпреки че депутатите в Камарата на общините в Британския парламент са гласували убедително против, те са го направили с различни мотиви и все още няма друг проект, който да подлежи на обсъждане. 

Барние подчерта, че всички европейски институции работят да се подготвят за сценарий без споразумение, но тяхната решимост диктува да се избегне подобна ситуация. "Сега британското правителство е това, което трябва да каже как ще се работи от тук нататък, за да има организирано оттегляне от ЕС", допълни той.

Лидерът на Европейската народна партия Манфред Вебер заяви, че е горд с постигнатото: "Спомням си коментарите след решението на Обединеното кралство, че в Европа ще има ефект на доминото. Сега виждаме, че 27-те държави са обединени - имат единна позиция и знаят какво искат", заяви той. Той допълни, че, съдейки от предизборните си обиколки, никой в Европа не смята, че Лондон постъпва умно. Според Вебер основното послание в предизборната кампания е "не следвайте популистите, не следвайте националистите, не е добра идея да се разбива ЕС". 

Лидерът на ЕНП също изрази мнение, че топката е в двора на британското правителство, но няма място за маневри и преговорите няма да бъдат подновени. "28 правителства казаха "да" на този договор. Всички институции одобриха, сега един парламент казва "не". Топката е в нашите британски приятели, по-точно в парламента", заяви той. "Моля ви кажете ни какво искате да постигнете. Дайте ни ориентир и Европа е готова да продължи разговорите и да стигне до споразумение", призова Вебер. 

Ги Верхофстад от Алианса на либералите и демократите за Европа също заяви, че резултатите са били очаквани. "Нека да сме честни - всички се надявахме резултатът да е различен, но от няколко седмици знаехме, че резултатът ще бъде такъв какъвто беше", заяви той. Според него обаче, за да се излезе от "задънената улица", всички партии и заинтересовани лица в Обединеното кралство трябва да поставят националния интерес над своя личен.

"Г-н Джереми Корбин иска да стане министър-председател - това е легитимно желание. Г-жа Мей иска да остане министър- председател - и това също е законно. Има и желания Шотландия да стане независима - също е законно. Има много такива обясними амбиции, но това, което е по-важно е всички да излязат от окопите и да загърбят системата, която досега е дала резултат само в антагонизми", заяви той.

Според него забавянето на член 50 не е добра идея, тъй като ще се навлезе в изборния период на европейските институции. "Ние сме готови за бъдещо партньорство, дори по-задълбочено от това, подготвено от Барние", допълни той.

Според Роберто Гуалтиери от Прогресивния алианс заявката на Великобритания да напусне ЕС е обратима и може би моментът е подходящ хората да се произнесат с нови избори или нов референдум. Социалистите и демократите обаче категорично отказват преговорите да бъдат подновени. "Ако е необходимо да се удължи срокът за процедурите по член 50, ние няма да имаме против, но всяко такова удължаване трябва да се извършва с ясна цел, а не просто да се губи време", допълни Гуалтиери.

Саид Камал от групата на Европейските консерватори и реформатори призова Европейския парламент да продължава да проявява търпение докато има яснота от Британското правителство и разговорите продължат. Според него ЕС се възприема като политическо пространство, докато Великобритания вижда в него основно пазар. "Хубаво е, да убедите британските депутати, че нямате намерение да задържите Обединеното кралство в митническия съюз завинаги", обърна се към евродепутатите Камал.

Групата на Зелените пък призова за втори референдум. Според тях гражданите трябва да бъдат запитани дали биха предпочели Обединеното кралство да напусне въз основа на постигнатото споразумение, или да остане в границите на Европейския съюз. 

Според Жерард Батен от "Европа на нациите и свободите" Мей трябва да се оттегли и да дойде министър-председател, който "в действителност иска да напусне ЕС". Той също призова евродепутатите да спрат да съветват британците как точно да напуснат ЕС. "Ако Обединеното кралство се отрече от резултата на референдума, може да се създаде още повече разединение", допълни Батен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови