Еврокомисията е за постепенно отваряне на границите и против карантина след пътуване

OFFNews 13 май 2020 в 14:17 14770 0

Европейската комисия не подкрепя поставянето на пътуващите между държави от ЕС под карантина, както и предложението за въвеждането на здравни сертификати. Това съобщиха високопоставени представители на комисията, предаде БТА.

По-рано и Ройтерс публикува неофициална позиция, че Брюксел е категорично "за" пълното възстановяване на свободното придвижване на хора в рамките на общността на фона на наблюденията в редица държави, че силата на коронавирусната пандемия отслабва.

Според ЕК е необходимо пътуващите в ЕС да не бъдат ограничавани след пристигането си, ако държавата, в която идват и страната, от която пристигат, прилагат сходни мерки срещу епидемията от COVID-19. ЕК не подкрепя безусловна карантина за пътуващите, уточниха представителите на комисията. По техните думи въвеждането на здравни сертификати може да доведе до нова опасност - желание на някои хора умишлено да се заразят, с надеждата да се снабдят с документ, че са преболедували.

ЕК е на мнение, че досегашните строги мерки срещу епидемията повече не са необходими. Комисията настоява за уеднаквяване на начините за събиране на данните за заболеваемостта в ЕС, както и тези данни да бъдат достъпни в реално време за сравнение. Предвижда се да бъде създадена електронна карта, която да показва постоянно епидемичната обстановка в отделните части на ЕС.

Според ЕК това би улеснило туристите при подготовката на летните почивки. По мнението на комисията засега не се налага отмяна на летните резервации.

Комисията остава на мнението, че дори в условията на епидемия правата на пътниците не трябва да бъдат ограничавани, затова онези, чиито полети са били отменени, следва да имат възможност да получат парите си обратно. ЕК настоява издаването на ваучери да остане на доброволна основа и да не се превръща в обичайното обезщетение при отменен полет.

ЕК предлага да се пристъпи към постепенно отваряне на границите в Шенгенското пространство, съобразено с научните данни за заболеваемостта. Комисията отбелязва необходимостта да се следи премахването на кое от ограниченията, въведени от март насам, води до увеличение в броя на заразените с новата болест. 

Комисията предлага също в самолетите и хотелите да бъдат въведени уеднаквени правила за действие, свързани с поддържането на чистота и безопасно разстояние между хората. Според ЕК е необходимо работещите в областта на транспорта например да носят маски с висока защита. В следващите дни комисията очаква съответните европейски служби да предложат допълнения в общия протокол за сигурност в гражданското въздухоплаване.

За ЕК е от ключово значение съвместимостта на отделните приложения за електронни устройства, разработени за проследяване на болните и хората, с които те са имали близък контакт. Комисията очаква тази цел да бъде постигната през юни или юли. ЕК отбелязва, че всички тези насоки ще бъдат незадължителни, но силно препоръчителни за държавите от ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови