Популисткият поход на Стив Банън към Европарламента: какво може да го спре

OFFNews 27 ноември 2018 в 11:45 3409 0

Снимка Гардиан

Стив Банън

Плановете на бившия главен стратег на Тръмп Стив Банън да завладее Европарламента с популисти на следващите избори през май 2019 г. може да претърпят крах заради законодателни пречки.

В навечерието на евроизбори 2019 Банън се зае с мащабно политическо инженерство в няколко държави в ЕС, сред които Унгария, Германия, Италия, Франция, Швеция. Целта е да се изгради мрежа от популистки националистически формации, наречена Движението (The Movement), с център в Брюксел. Центърът ще консултира партиите съмишленички по пътя им към Европейския парламент. Крайната цел е разцеплението на ЕС.

Дейността на Банън обаче се оказва незаконна или поне сериозно възпрепятствана в 9 от 13-те държави, в които планира кампании, показва неколкомесечно разследване на "Гардиан". 

Посланията на европейската кампания на Банън носят риториката на Тръмп от последните президентски избори в САЩ. Стремят се към угнетените от елитите "обикновени хора" и претендират, че "народът" има единна воля и интерес. "Вашите деца ще са бедни, а внуците ви ще са просяци", крещи той от микрофона.

"Когато Наполеон заповядва на армията си да завладее Виена, целта е била именно Виена. Месец май 2019-а е именно Виена", казва самият Банън пред репортер на "Гардиан".

В друг разговор в лондонски хотел, където представя идеята си, Банън обявява: "Ще превземем ЕС".  Той сравнява съюза и глобализма с вампир. "Ако прободем вампира, всичко ще започне да се разпада."

Банън твърди, че не прокарва чуждо влияние. "Различен съм от Русия или Китай. Аз съм просто частно лице. Не съм свързан с Белия дом."

Бивш инвестиционен банкер с лично състояние от 50 милиона долара, стратегът финансира сам дейността си. Планира да похарчи милиони, за да консултира националистки крайнодесни формации, давайки им достъп до социологически данни, съвети за употреба на социалните мрежи, избора на кандидати за евродепутати. Тази помощ в много страни се разглежда като "дарение в натура". Професионални услуги, които имат парично измерение и са финансирани от чуждестранен източник, са забранени във Франция, Испания, Полша, Чехия, Унгария и Финландия. В Германия и Австрия законодателството изисква дарения в натура да бъдат оценени в парично отношение, като такива се допускат само в ограничени размери.

През октомври Банън споделя пред "Гардиан", че вече е похарчил 1 милион долара за социологически изследвания, които ще предостави на популистите. Това е най-мащабното европейско социологическо проучване и ще бъде използвано за таргетиране на избиратели. Според Банън до изборите разходите ще скочат до между 5 и 15 млн. долара.

Микаел Модрикамен

Основен партньор на Банън в Европа е белгийският крайнодесен политик Микаел Модрикамен. Собствената партия на Модрикамен обаче е получила забрана от белгийското законодателство да приеме помощ от Движението. Белгиецът признава, че тази новина е объркала плановете му. Не е очаквал и че сходни пречки може да възникнат в други държави. Засега само в Италия законът е по-либерален, макар да се очаква това да бъде коригирано скоро. Дейността на Банън не е незаконна в Дания и Холандия, но набелязаните от него формации там са отклонили сътрудничество с него, разказва британското издание в разследването си. Засега остават две държави, където американецът има едновременно комфорт със законодателството и договорени партньори - Холандия и Италия.

Микаел Модрикамен, на свой ред, отрича да води Европа по пътя, по който минава тя през 30-те, преди началото на Втората световна война. "Вярвам, че това ще е разделителната линия, която ще очертае бъдещето за следващите 30-40 години. От една страна е западният, глобалистки подход - на Макрон, Обама, Меркел. От друга, са суверенистите - Салвини, Орбан, Тръмп и нашето Движение", казва той в интервю. "Но ние не се смятаме за движение на страната на Тръмп, Салвини или Орбан. Ние сме на страната на обикновения човек", добавя белгиецът.

Към момента няма данни Банън да е контактувал с формации от България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови