Над 38 милиона заразени по света, нови мерки в Европа

OFFNews 14 октомври 2020 в 09:09 1865 0

Заразените с коронавирусна инфекция в глобален мащаб вече са над 38 милиона, жертвите на опасния щам - над милион, предаде Ройтерс.

Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО, подчерта, че пандемията е неравномерна. Почти 70% от случаите през изминалата седмица са регистрирани в 10 държави, и почти половината от новозаразените са в само три страни. На този фон редица държави промениха ограничителните мерки заради COVID-19.

Британското правителство засили мерките за борба с коронавируса, предадоха Ройтерс и ТАСС. Ограниченията влизат в сила от днес.

Британският премиер Борис Джонсън обяви за въвеждането на нова тристепенна система на ограничения заради коронавируса, която ще действа на територията на Англия.

Според степента на заразяване с коронавируса районите в Англия ще бъдат означавани като зони с "нисък", "повишен" и "много висок" риск, което ще определи и мерките, които ще се въвеждат на местно ниво.

Новите мерки включват затваряне на част от пъбовете на фона на бързите темпове на разпространение на коронавируса в Англия. Ще бъдат затваряни пъбовете и баровете в районите с "много висок" риск. Към настоящия момент единствената зона с "много висок" риск е районът на Мърсисайд, като там също така ще спрат работа фитнес салоните, развлекателните центрове и казината, обяви премиерът. Ограниченията ще влязат в сила от днес,14 октомври.

Най-скорошните данни за разпространението на вируса показват, че то е много голямо в Северна Англия и в някои южни райони, заявиха британските здравни власти. Великобритания регистрира днес нови 13 972 случая на заразяване с коронавирус. Вчера те бяха 12 872. Смъртните случаи от вируса днес са 50.

Очаква се по-късно днес президентът на Франция да обяви нови карантинни мерки. Според предварителната информация, в най-засегнатите населени места, сред които и Париж, ще бъде въведен вечерен час.

Германия регистрира над 5000 случая на заразяване с коронавирус за 24 часа за първи път от април, предаде ДПА, като се позова на института за инфекциозни заболявания "Роберт Кох". Точният брой на заразените с вируса през последното денонощие е 5132. Вчера заразените бяха 4122, припомня ДПА.

В Румъния се наблюдава тревожно увеличение на основните показатели на епидемията от COVID-19. Това обяви вчера президентът Клаус Йоханис. 

Въпреки ръста на броя на хората, заразени с новия коронавирус, Йоханис подчерта, че парламентарните избори ще се проведат както е планирано на 6 декември. "Тъй като мандатът на този парламент изтича през декември, наложително е да се проведат свободни избори, за да има нов парламент с пълни прерогативи и това ще се случи на 6 декември," каза той.

Правителството на Нидерландия реши да затвори от утре баровете и ресторантите в рамките на "частична карантина", която засега ще трае поне 4 седмици, за да се овладее устойчивият ръст на броя на заразяванията в страната, предаде Асошиейтед прес.

Премиерът Марк Рюте каза, че страната трябва да се приближи с една стъпка към пълна карантина, защото в противен случай болниците ще бъдат толкова претоварени, че хора с други спешни здравни проблеми няма да могат да получават лечение.

През последните седмици Нидерландия е сред европейските страни с най-силно увеличение на броя на заразените. Досега през седмицата, приключваща днес, новите случаи са 43 903 при 17,3-милионно население. Броят на настанените в интензивно отделение скочи от 121 на 192. Починалите са 150, при 89 седмица по-рано, или общо 6587 от началото на разпространението на заразата. Най-много заразени има в Амстердам и Ротердам.

Италианското правителство затегна ограничителните мерки, като забрани частните партита и намали работното време на баровете и ресторантите, предаде ДПА. Заведенията ще затварят в полунощ и се забранява струпването на хора пред тях след 21 ч. Новите мерки ще влязат в сила днес и ще се прилагат за един месец.

Ограничава се до 30 души броят на присъстващите на церемонии като сватби, кръщенета и погребения, препоръчва се носенето на маска дори вкъщи и при посещения на приятели и роднини. При домашни партита силно се препоръчва да присъстват не повече от 6 външни човека, освен членовете на семейството. Забраняват се училищните екскурзии и аматьорските групови спортове като футбола.

Вчера италианското министерство на здравеопазването намали от 14 на 10 дни срока, в който хората трябва да стоят под карантина заради коронавируса. Това стана по съвета на здравните експерти на правителството.
Броят на новозаразените в Италия нарасна рязко след 1 октомври. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!