Конституцията или правото на ЕС: Казусът 'Полша' в Европейския парламент

Йорданка Веселинова 19 октомври 2021 в 12:54 1197 0

Снимка European Parliament, стопкадър

Конституцията или правото на ЕС е с предимство? Това е горещият въпрос, който обсъждат евродепутатите днес, когато Казусът 'Полша' влезе в Европейския парламент.

"Най-важният закон в Полша е Конституцията и европейското право не стои над нея", заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки по време на изслушването му в Европейския парламент (EП). Моравецки коментира, че ако това не е така, страните губят суверенитета си.

Той беше разкритикуван от евродепутатите, които коментираха, че основните ценности на Съюза се оспорват, което може да задейства механизъм за налагане на санкции на страната. В преобладаващата част от изказванията се подчертаваше, че фундаментът на Съюза - върховенството на правото на ЕС, не може да се оспорва.

Защо темата е важна?

Казусът "Полша" е лакмус за отношението на ЕС към държави, критикувани заради върховенството на закона, корупцията и независимостта на съдебната власт. Темата е особено важна на фона на внасянето на плановете за възстановяване и устойчивост и предложението те да бъдат обвързани с върховенството на закона. Още нещо, появи се и предложението за налагане на финансови санкции заради спорното решение на Варшава. Всичко това означава, че решението на ЕС за Полша може да се превърне в стратегия за поведението на Блока спрямо други държави с подобни проблеми, каквато държава е и България.

Дебатът в ЕП

Днешният дебат премина в широка дискусия за принципите на Съюза, но бяха отправени и конкретни обвинения към Полша - за правата на жените (миналата година на практика бяха забранени абортите, дори и при увреждане на плода), правата на различните (по-рано тази година няколко области в Полша бяха обявени за "зона, свободна от ЛГБТ", последва директива на ЕС и едва преди няколко седмици въпросните области в страната се отказаха от решението си), както и свободата на словото и медиите.

"Решението на полските магистрати е пряка заплаха за основите и единството на Съюза", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя беше категорична, че ЕС няма да допусне общите ценности на Блока да бъдат застрашени. 

Фон дер Лайен спомена и трите варианта за действия срещу Полша - ЕК да оспори решението на полския КС, задействането на финансови механизми за санкции или спирането на правата на Полша като страна-членка, включително и правото на глас по решения на ЕС 

Полският премиер Матеуш Моравецки обвини ЕС в "изнудване" заради предложенията за налагане на финансови санкции и въпроса с приемането на полския план за възстановяване и устойчивост. В негова подкрепа се изказаха полските евродепутати, които заявиха, че ЕС не е супер държава и не може да отнема суверенитета на страните членки.

Очаква се днес Парламентът да призове Европейската комисия да започне процедура за нарушение на основния принцип на Съюза срещу правителството във Варшава. В четвъртък трябва да бъде гласувана и резолюция за правото на ЕС.

Как започна всичко?

В началото на месеца полският конституционен съд постанови, че Конституцията стои над законодателството на Европейския съюз и че част от разпоредбите на европейските договори и част от решенията на Съда на ЕС противоречат на върховния закон на страната. Последва и решението на Полша, че чл. 1 и чл. 19 от Договора на ЕС противоречат на националното законодателство.

КС беше сезиран от премиера Моравецки, а поводът беше решението на Европейския съд, че системата за подбор на съдии в Полша, въведена през 2018 г., нарушава законодателството на ЕС.

Реакциите

Европейската комисия реагира на решението с изявление, в което се припомня, че правото ЕС стои над националното законодателство. Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли пък предупреди, че ще има последици след решението на полския съд, както и че нарушаването на принципа за върховенството на правото на ЕС, а "нарушаването му означава оспорване на един от основополагащите принципи на нашия съюз".

След това решение на съда отново се повдигна въпросът за "Polexit" - излизането на Полша от ЕС. Последваха и многохилядни протести в страната в подкрепа на европейското ѝ бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови