Абортът вече е човешко право в ЕС

Йорданка Веселинова 27 юни 2021 в 09:54 5741 1

Снимка Federacja na Rzecz Kobiet i Planowania Rodziny

Кадър от протестите през есента в Полша

В края на седмицата Европейският парламент обяви правото на аборт като човешко право. Това се случи с приетата в четвъртък резолюция, чиято основна цел е да противодейства на ограничаването на правата на жените в страни като Полша и Малта.

Защо достъпът до аборт трябва да бъде човешко право?

Конституционният съд в Полша миналата есен взе решение, че абортите, извършени заради непоправими дефекти на плода - включващи редица състояния от синдром на Даун до фатални заболявания - са незаконни. С това решение абортите в страната станаха на практика невъзможни, като изключения се допускат само при изнасилване, кръвосмешение и заплаха за живота или здравето на жената. Медици в силно религиозната страна обаче използват религията като аргумент, за да откажат аборт дори и при такива случаи.

Ограниченият достъп до процедурата обаче не спира абортите, дори напротив - извършват се много незаконни и опасни процедули, а много жени избират и да напуснат страната, за да извършат интервенцията в съседни държави. Официална статистика за загиналите жени при опит за такива аборти разбира се няма.

Резолюцията

Тези случаи и ограничаването на правата на жените са причината, поради която в края на седмицата с 378 гласа "за" и 255 - "против" ЕС да призове страните членки да признаят, че всяка намеса и опит на ограничаване на достъпа до контрацепция, аборт и репродуктивни грижи „представлява нарушение на правата на човека“.

Важно е да се отбележи, че в резолюцията е спомената и разкритикувана т.нар. "клауза за съвест" - един от основните аргументи на лекарите за отказ да извършат аборт, дори и в държави, където той е разрешен. Тази клауза позволяваше на медиците да отказват извършването на процедурата заради "религия или съвест", дори и когато бременността застрашава живота на майката. 

Реакциите

Текстът предизвика остри дебати в ЕП, като в Полша беше направена и петиция против резолюцията.

Правозащитни организации обаче излязоха в подкрепа на решението на ЕП и алармираха, че правата на жените в Европа са подложени на натиск през последните години, особено в Полша, чието националистическо правителство въведе фактическа забрана за аборти.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews