Европейският парламент обяви ЕС за зона на свобода за ЛГБТИК общността

OFFNews 11 март 2021 в 18:44 3870 0

Снимка europa.eu

Евродепутатите обявиха ЕС за "зона на свобода за ЛГБТИК лицата". Резолюцията идва в отговор на отстъплението по отношение на правата на ЛГБТИК общността в Полша и Унгария.

Европарламентът прие днес резолюцията с 492 гласа „за“, 141 гласа „против“ и 46 гласа „въздържал се“.

ЛГБТИК е съкращение за лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансджендърите, интерсексуалните и куиър хората.

От март 2019 г. насам над 100 полски региона, окръзи и общини приеха резолюции, в които се обявяват за свободни от „идеология“ на ЛГБТИК лицата. Съгласно тези резолюции, местните правителства следва да се въздържат от насърчаване на толерантността към ЛГБТИК лицата и призовават за оттегляне на финансовата помощ от организации, насърчаващи недискриминацията и равенството.

Евродепутатите подчертават, че тези „зони без ЛГБТИК лица“ са част от по-широк контекст, в който общността на ЛГБТИК лицата в Полша е обект на повишена дискриминация и нападения, който се характеризира с нарастващи изказвания, подбуждащи към омраза, от страна на публичните органи, избрани представители (включително настоящия президент) и проправителствените медии.

Евродепутатите също така изразяват съжаление във връзка с арестите на активисти за правата на ЛГБТИК лицата, нападенията и забраната на прайд шествия.

Въпреки че Еврокомисията отхвърли подадените от полски градове, които са приели подобни резолюции, заявления за финансиране от ЕС в рамките на нейната програма за побратимяване на градове, евродепутатите призовават институцията да отиде по-далеч. Според тях ЕК следва да използва всички налични инструменти, включително производствата за установяване на неизпълнение на задължения, член 7 от Договора за ЕС, както и наскоро приетия Регламент относно защитата на бюджета на ЕС, за да противодейства на нарушенията на основните права на ЛГБТИК лицата в ЕС.

В резолюцията на ЕП се споменава и влошаващото се положение в Унгария. През ноември 2020 г. унгарският град Надката прие резолюция, забраняваща „разпространението и насърчаването на пропагандата на ЛГБТИК лицата“. Един месец по-късно националният парламент прие конституционни изменения, които допълнително ограничават правата на ЛГБТИК лицата, като пренебрегват съществуването на трансполови и небирнарни лица и ограничават правото им на семеен живот.

„ЛГБТИК лицата навсякъде в ЕС следва да се ползват от свободата да живеят и публично да изразяват своята сексуална ориентация и полова идентичност, без да се страхуват от нетърпимост, дискриминация или преследване. Органите на всички равнища на управление в целия ЕС следва да защитават и насърчават равенството и основните права на всички, включително ЛГБТИК лицата“, заключват евродепутатите.

Същевременно "Право и справедливост" - управляващата националистическа партия в Полша, предложи тази седмица закон, който напълно забранява хомосексуалните в страната да осиновяват деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови