Фон дер Лайен предложи Илиана Иванова за следващ български еврокомисар

OFFNews 28 юни 2023 в 21:52 3430 1

Илиана Иванова

Снимка ЕП - пресслужба

Илиана Иванова

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че одобрява Илиана Иванова за кандидат за следващ български еврокомисар. Фон дер Лайен благодари на втория български кандидат Даниел Лорер.

В изявление на Фон дер Лайен по повод вчерашната й среща с Иванова и Лорер се казва, че и двамата кандидати са показали "голяма ангажираност към Европейския съюз и към работата на комисар. Те имат подходящ опит за тази длъжност".

След тези интервюта реших да предложа на Съвета на ЕС и на Европейския парламент назначаването на Илиана Иванова на поста комисар. Тя ще отговаря за иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта. Иванова има значителен опит по въпросите на ЕС, като е член на Европейската сметна палата (ЕСП) от 2013 година. Преди това е била член на Европейския парламент между 2009 г. и 2012 г., и заместник-председател на комисията по бюджетен контрол. Нейният опит е от решаващо значение за продължаване на изпълнението на водещата изследователска програма "Хоризонт Европа", за да се подобри ефективността на разходите на ЕС за научни изследвания и да се постигне по-добро въздействие на място, заяви председателят на ЕК, цитирана от БТА.

Благодаря на г-н Лорер за неговата кандидатура и му пожелавам успех в бъдещите му начинания, казва още Урсула фон дер Лайен.

Илияна Иванова беше номинацията на ГЕРБ-СДС за следващ български еврокомисар, а Даниел Лорер - на ПП-ДБ.

Новият еврокомисар трябва да довърши мандата на доскорошния представител на страната ни в ЕК Мария Габриел, която беше избрана за вицепремиер и министър на външните работи.

Какво предстои?

Сега предстои изслушване на Иванова в Европейския парламент и потвърждаване на кандидатурата ѝ от Европейския съвет.

„Убедена съм, че и ако Европарламентът одобри моята кандидатура, с опита ми като член на Европейската сметна палата и Европейския парламент, ще гарантирам продължение на успешното изпълнение на поверените ми политики. Ще дам най-доброто от себе си България да продължи да бъде достойно представена в Европейската комисия“, заяви тази вечер Илияна Иванова.

Тя публикува и видеообръщение, в което каза, че ресорът е стратегически значим за България.

Коя е Илиана Иванова?

Родена е през 1975 г. в Стара Загора. През 1998 г. придобива бакалавърска степен по Международни икономически отношения в Икономически университет във Варна. Година по-късно получава магистърска степен по Международни икономически отношения в същия университет. През 2004 г. придобива магистърска степен по международен мениджмънт в Университета "Тъндърбърд" в Аризона, САЩ.

Професионалният й път започва през 1999 г. като координатор за международните финансови институции в Министерство на земеделието и храните на България. Заема тази длъжност до 2002 г.

В периода 2004-2006 г. е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, САЩ.

От 2007 до 2009 г. е общински съветник в Столичния общински съвет, избрана от ГЕРБ.

В периода 2009-2012 г. е член на Европейския парламент, избрана е за заместник-председател на Комисията по бюджетен контрол.

Илиана Иванова встъпва в длъжност като член на Европейската сметна палата на 1 януари 2013 г. От 21 септември 2016 г. е ръководител на Одитен състав II, специализиран в областта на политика "Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване".

От 2022 г. до момента Иванова е председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП. Тя е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа. Председател е на Комитета за контрол на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възстановяване и устойчивост.

Владее английски, френски, немски и руски език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!