ЕС задължава България да забрани 'Нощните вълци' на Путин

OFFNews 19 юли 2022 в 13:12 5789 0

Путин

Снимка Архив

"Нощните вълци" и Путин.

Посланиците на страните от Европейския съюз включиха вчера в санкционните списъци лидерите на прокремълската мотоциклетна рокерска група "Нощни вълци". Така клубът вече няма да може да обикаля Европа по силата на новите санкции срещу Русия, които засягат и Сбербанк и кмета на Москва, съобщи електронното издание EUobserver.

Лидерът на "вълците" Александър Залдостанов, трима негови съмишленици и самият регистриран в Москва мотоциклетен клуб бяха добавени в проекта за черен списък на ЕС, обсъден от посланиците в понеделник.

69-годишният мъж е обвинен в "активна подкрепа на руската държавна пропаганда чрез публично отричане на правото на Украйна на държавност и призоваване за "денацификация" и "деукраинизация" на страната", се казва в документа, цитиран от EUobserver.

Един от неговите сътрудници - Йозеф Хамбалек, е словашки гражданин, който е "президент на европейския клон" на бандата. И Словакия ще трябва да замрази активите му и да му попречи да преминава в други държави от ЕС, ако забраната бъде договорена по-късно тази седмица.

Новият черен списък е насочен към 47 физически и осем юридически лица, както и към забрана на вноса на руско злато. Повечето са руски военни командири и политици или украински управители в окупираните територии.

В списъка обаче са включени кметът на Москва Сергей Собянин, двама руски актьори, обвинени в провоенна пропаганда - Сергей Безруков и Владимир Машков, и руски магнат - председателят на Ростех Сергей Чемезов.

Там са и няколко роднини на руски олигарси, които преди това са били санкционирани и обвинени в опит за укриване на пари.

Дерипаска се движи

В документа на ЕС се посочва, че Олег Дерипаска (включен в черния списък през април) е прехвърлил имоти във Франция, Вашингтон и в ексклузивния ски курорт Лех в Австрия на братовчед си Павел Езубов, но сега активите на Езубов са замразени, той има и визова забрана.

Новият списък на ЕС категорично ограничава дейността на руския кредитор Сбербанк в Европа - най-голямата руска банка.

Той забранява фирми за морски превози и оръжия, както и националистически групи като руската младежка асоциация "Млада армия" и фондация "Русский мир".

В областта на икономическите мерки ЕС се готви "да забрани прекия или непрекия внос, закупуване или прехвърляне на злато, което представлява най-значимият износ на Русия след енергията".

Освен това ЕС променя предишните си мерки, за да уточни, че транспортните фирми, които доставят храни от Русия за гладуващите пазари, няма да бъдат санкционирани.

ЕС планира да въведе дерогации от "замразяването на активи и забраната за предоставяне на средства и икономически ресурси на определени банки", за да "избегне смущения в каналите за плащане на селскостопански продукти".

ЕС "се ангажира да избягва всички мерки, които биха могли да доведат до продоволствена несигурност по света" и нито една от санкциите му не обхваща "търговията със селскостопански и хранителни продукти, включително пшеница и торове, между трети държави и Русия", се казва в законопроекта за санкциите.

Същото важи и за медицинските и фармацевтичните продукти, допълва той.

Европа обаче също затяга прилагането на санкциите.

Държавите от ЕС ще трябва да докладват на Европейската комисия кои активи са открили и замразили шест седмици след включването на ново физическо или юридическо лице в списъка, например.

Последният пакет от санкции е седмият, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари. Преди това ЕС забрани руския петрол и въглища, включи в черния списък повечето от банките му и посочи стотици хора, включително руския президент Владимир Путин и неговото семейство.

Новата забрана на златото е далеч от по-ранните разговори за забрана на ЕС на руския газ, а Газпромбанк, руската банка, която обслужва плащанията за газ, все пак остава отворена за бизнес.

Последният черен списък също така съдържа малко големи риби, след като наскоро Унгария наложи вето на включването в списъка на руския висш духовник и военен лидер патриарх Кирил.

"Нощните вълци" пътуваха до събития в Европа през Полша, като предизвикваха скандали по пътя си и понякога се сблъскваха с местни забрани. Клубът има европейски клонове в България и Западните Балкани, както и в Словакия. Нейният шеф Залдостанов е наречен "близък сътрудник" на Путин в досиетата на ЕС.

Залдостанов също така участва в пропагандни представления в окупирания от Русия Крим през 2014 г., които изобразяват Запада като сатанински сили, изнасилващи Киев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews