ЕК: Ще затворим Европа за 30 дни за чужденци (видео)

OFFNews 16 март 2020 в 18:58 4093 1

Еврокомисията предлага първоначална 30-дневна забрана чужденци да влизат в Европейския съюз.


"Колкото по-малко се пътува, толкова повече може да бъде сдържан вирусът. (...) Предложих на държавните глави и правителствата да въведат временни ограничения върху пътувания в ЕС, които не са жизненоважни", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във видеоизявление.

"Тези ограничения би трябвало да са в сила за първоначален период от 30 дни, но може да бъдат удължени при необходимост."

Инициативата на Еврокомисията трябва да бъде одобрена от Европейския съвет - правителствата на 27-те страни членки. На съвместна пресконференция по повода Фон дер Лайен и председателят на съвета Шарл Мишел коментираха, че вече са обсъждали този въпрос и очакват официалното одобрение утре.

Изключения ще се правят за постоянно живеещи в ЕС чужди граждани, роднини на европейски граждани, дипломатите, лекари и учени, които работят по кризата с коронавируса.

Финландският премиер Сана Марин заяви, че страната е готова да затвори границите си. Ограничението няма да се отнася за финландските граждани, които се връщат в страната и тези, които живеят и работят в държавата. Helsingin Sanomat пише, че границата ще бъде затворена до 13 април.

По-рано Австрия, Унгария, Чехия, Дания, Полша, Литва, Германия и Швейцария уведомиха Европейската комисия за въвеждането на граничен контрол.

За да бъде ефективна, мярката трябва да бъде приложена и от четирите държави, които са асоциирани членове на Шенген, но не са част от ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Това означава, че тя се прилага към общо 30 страни - тези четири и 26 държави от ЕС, с изключение на Ирландия, която не е част от Шенгенското споразумение.

Другата предложена от ЕК мярка е създаването "бързи ленти" за транспорт на медицински стоки, нетрайни стоки - като храните, и спешни услуги.

Часове по-рано говорителят на ЕК заяви, че затварянето на границите в ЕС като мярка срещу разпространението на коронавируса не е необходимо.

Днес Фон дер Лайен трябваше да има разговор с представители на германската лаборатория, за която се предполага, че е близо до откриването на ваксина срещу новата болест. Ще се уточни какво е необходимо, за да може лабораторията да продължи дейността си в ЕС, а не да я пренася в САЩ.

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс се е подложил на доброволна карантина, след като е общувал с френския държавен секретар Брюн Поасон, чиито изследвания са показали, че е заразена. Тимерманс ще остане в изолация до края на седмицата.

Комисията настоява хората, за които е установено заразяване, да получават лекарска грижа в държавата, от която идват или където са пристигнали, при съгласуваност на действията между двете държави. По границите може да се проверява здравословното състояние на пътуващите, без да се въвеждат гранични проверки, допълват от Комисията.

Според ЕК разликата между гранични проверки и проверки на здравето е в това, че граничарите могат да откажат да допуснат пътник да влезе в дадена страна, докато при установяването на болен е редно той да бъде пропуснат, за да получи лекарска грижа.

Комисията настоява съседните държави да съгласуват действията си и да извършват здравни проверки само от едната страна на общата граница.

Според Комисията държавите в ЕС имат право да въведат проверки по границите, но без да се стига до струпване и опашки, където опасността от предаване на заразата нараства. Държавите от ЕС трябва винаги да приемат обратно свои граждани и хора, на които са издали разрешения за постоянно пребиваване. ЕК допълва, че държавите имат правото да налагат карантина на пътуващите, за които се установи опасност да разпространят зараза.

През границите трябва да се осигури движението на храни, лекарства и защитни средства, добавя ЕК.

Предлага се държавите от ЕС да осигурят по границите коридори за по-бързото преминаване на товарни пратки и се допълва, че е необходимо улеснено преминаване на границите от шофьори на ТИР-ове, машинисти на влакове, пилоти и самолетни екипажи. По този начин ще бъдат осигурени услугите от най-голям обществен интерес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!