Войната в Украйна не може да се реши на фронта

За да настъпи край на войната, Украйна трябва да се подготви за преговори с Русия, смята американският политолог Самюъл Чарап

DW 28 януари 2024 в 13:43 7383 15

Донецка област

Снимка Getty Images

Донецка област - 26 януари 2024

Западните правителства и най-вече Германия и САЩ настояват, че все още не е дошъл моментът за преговори между Русия и Украйна с цел прекратяване на войната. Чуват се обаче и други гласове, които подкрепят такъв сценарий. Пред германската обществено-правна медия ZDF американският политолог Самюъл Чарап изразява позицията си, че войната не може да се реши на фронта и затова трябва да се мисли за дипломатическо решение.

Няма изгледи за "абсолютна военна победа"

Политологът е категоричен, че трябва да се мисли за дипломатически стъпки, когато се вижда ясно, че нито един от участниците в конфликта не може да постигне "абсолютна военна победа". Чарап коментира пред ZDF, че според него войната несъмнено ще приключи с дипломатическо решение. Не е ясно обаче кога ще се случи това и при какви условия.

Експертът обяснява, че повечето конфликти в историята са се разрешавали, когато двете страни са водели дипломатически преговори паралелно със сраженията, а не при ситуация, в която военните действия спират, за да започнат преговори. По думите му във войната в Украйна вероятно ще се случи същото.

Преговорите имат нужда от пълната подкрепа на Украйна

Макар да е привърженик на дипломатическото решение, политологът отбелязва, че то не предполага на Русия да не се гледа като на агресор, какъвто е тя в тази нападателна война. Именно по тази причина обаче, ако се търси край на войната, до него трябва да се стигне с участието на Русия.

Важно условие за постигането на дипломатическо решение е украинският народ да подкрепя напълно потенциалния консенсус в преговорите. Ако украинците не са обединени около едно такова решение, то няма да бъде възможно, смята Самюъл Чарап. Разбира се, и в случай, че Русия постави нереалистични искания, Украйна трябва да има право по всяко време да се откаже от преговорите. "Капитулацията, която Владимир Путин постави сред целите си във войната, изобщо не трябва да бъде на масата", казва политологът пред ZDF. Но дори Русия да няма намерение да води сериозни преговори, опитът да се стигне до тях няма да е безполезен, смята експертът.

Каква би могла да е ролята на Запада

Според Самюъл Чарап западните партньори на Украйна в момента са в добра позиция да обсъждат с Киев потенциални преговори. "Не би било добре украинската страна да започне дипломатическия процес без съответната подготовка", обяснява експертът пред германската обществено-правна медия.

По думите му е ясно, че сега не е моментът за започване на преговори, но пък ситуацията предразполага към начало на подготовка за такъв процес. "Трябва да започнем да водим тези разговори сега, дори процесът да не може да започне в следващата половин или една година, колкото и дълго време да отнеме", смята Чарап.

Как може да се предотврати ново нападение

Политологът признава - досега руският президент Владимир Путин неколкократно е демонстрирал, че нищо не го спира да нарушава споразумения, когато пожелае. Въпреки това такъв сценарий би могъл да се избегне чрез включването на определени клаузи в потенциалното споразумение за прекратяване на огъня, коментира експертът пред ZDF. "Може например да се поставят условия, че ще се наложат допълнителни санкции, ако споразумението бъде нарушено", посочва Чарап.

Украйна и партньорите ѝ от Запада вече се стараят войната да излезе достатъчно скъпо на Русия. По думите на политолога за Русия е особено важно продължаването на военните действия да става все по-неизгодно. Така един бъдещ лидер на Русия няма да може да погледне назад и да си каже, че инвазията е била добра идея, която му се иска да повтори.

Рискът Русия да нападне отново обаче съществува при всички положения, признава Чарап. Москва ще остане потенциална заплаха за Украйна и останалите си съседи без значение как ще приключи войната. "Това е факт, с който ще трябва да свикваме в дългосрочен план", казва политологът.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3251

17

динозавър

02.02 2024 в 18:20

Дали този зеленоЧарап не е агент на путин. Нещо като нашият зелен чорап, който успя да забави с половин година военната доставка за Украйна. Колко смърт тежи на съвестта на тези зелени чорапи.

-685

15

Козин Човков

30.01 2024 в 04:54

А Чарап е тръмпутинец от РАНД корпорейшън, прекарал години в ***oeдовски институти в Масква.
https://www.rand.org/about/people/c/charap_samuel.html

-685

14

Козин Човков

30.01 2024 в 04:51

Престанете да публикувате ***oeдовска пропаганда. Това било от "Дойче веле", как ли не! Защо няма подпис? Изобщо братовчедът на Елена Йончева редовно си показва истинската същност, а за парлама се прави на европеец и натовец.

500

13

781000

28.01 2024 в 19:39

foreigner66, с какво помогна свободният свят на жертвите на кървавата агресия на Русия срещу Грузия ? Абхазия и Осетия може, а сега не, така ли ? Макрон не отиде ли да се ръкува с Путин за великата им световна купа по футбол в Москва през 2018та, тогава нямаше ли война в Донбас ?
Европа няма да спечели никаква война с даване на уроци, това време мина.

22548

12

dolivo

28.01 2024 в 18:58

браво foreigner66, точно казано

Путин избра конфликт, за да остане на власт, и понеже знае, че руснакът е галош можещ да се мисли за велик само във феодална система, ратифицира империалистическия феодализъм, в демократични гащи.

Инак демографския проблем унищожава страната.

Всичко се разпада, и дори не могат да копират вече като хората.

А Китай дебне всяко движение.

1000

11

foreigner66

28.01 2024 в 17:21

Явно западните държави още не могат да разберат какво става или не искат. Ако Путин искаше тази война да завърши с преговори нямаше да я започне. Всичко започна с искането НАТО да се върне на границите от 97-ма, което всеки мужик знае, че е невъзможно както и, че не може да се превземе 40 милионна държава за три дни. Но те започнаха, защото държавата им не може да съществува без конфликти,просто това е вкопано там с ГРУ, ФСБ и т.н и т.н. До преговори ще се стигне когато фракцията Путин пък и всички големи и малки диктатори разберат, че свободния свят няма да се откаже да помага на жертвите на подобни кървави агресии.

500

10

781000

28.01 2024 в 17:09

@демотиватор доста от "субектите на федерацията" харесват Колективния Запад такъв, какъвто е, и не искат никаква война. Но те са предимно млади и са в Ст-Петербург, Карелия, Сибир, донякъде Москва, докато ватниците са много повече от тях. За мен единственият начин да се промени Русия е да се помогне на тези хора да станат повече от комуноидните си предшественици, които постепенно изчезват. Бюрократичните санкции удариха предимно по тях, а не по ватниците. И въпреки всичко се събраха над 200 хил подписа за Надеждин за минимално време.
 
X

Да помогнем на украинските деца!