Шиене на гоблени: трикове за начинаещи

OFFNews 16 февруари 2022 в 14:11 6965 1

Снимка unsplash

Мечтаете ли да украсите дома си с гоблени, които сте ушили съвсем сами? Искате ли да внесете повече уют и красота там, където винаги се прибирате с удоволствие? Защото домът е мястото, където се чувстваме защитени, спокойни и изолирани от целия шум на динамичния свят, в който живеем.

Съвременните жени до голяма степен са ощетени от времето, в което живеят. Много малко от тях се занимават с ръкоделие – хобито на техните майки и баби, доказало се като отлична терапия. Затова и никак не е случайно, че много жени искат да създават красота, а не просто да й се радват от синия екран.

Ако и вие смятате, че е време да преоткриете жената в себе си и да промените еднообразното си ежедневие с шиене на съвременни гоблени, не губете повече време.

Начинаещите от вас е добре да се насочат към готовите комплекти с гоблени. Те са чудесни, защото включват всички материали, от които се нуждаете, за да завършите проекта. Ако пък изберете щампиран гоблен, можете да се възползвате от това, че дизайнът е отпечатан върху панамата, което е най-доброто ви ръководство за работа.

Много жени използват гергеф за бродерия, тъй като с него можете да се съсредоточите по-добре върху отделните зони, вместо целия дизайн да се набръчква в ръцете ви.

Ето и някои трикове за начинаещи, които ще ви помогнат бързо и лесно да завършите първия си гоблен:

1. Разучете предварително основните бодове и ги отработете

Като за начало ще трябва да научите повече за различните бодове. Обикновено в началото ще ви е достатъчно да отработите гобленовия и кръстатия бод, тъй като ще ги използвате най-често. Правият (контурен) бод пък ще ви е нужен за местата, на които искате да акцентирате.
Има и различни техники на бродиране, които ще усвоите с времето. Ето защо ви препоръчваме да започнете с щампиран гоблен, при който грешките ви лесно могат да бъдат компенсирани.

2. Научете се как да прикривате грешките си

Разбира се, грешките са част от обучението на начинаещите и това не е толкова страшно. Някои неправилни бодове могат да бъдат скрити, така че да не се наложи да разшивате. Ако те не влияят на цялостния вид, не е фатално да ги пропуснете. Накрая вероятно дори самите вие няма да можете да ги откриете.

3. Изберете позата, която натоварва най-малко гърба ви

Ако не сте занимавали досега с шиене на гоблени, ще трябва да решите елементарни неща като коя ръка да е отгоре, как да държите лактите, на какво разстояние да държите плата.

Имайте предвид че заниманията с гоблени отнемат време, така че наистина трябва да ви е комфортно. В противен случай болките във врата, гърба или ръцете бързо ще ви откажат.

4. Използвайте остри ножици

Ще се улесните много, ако използвате специални ножици тип щъркел или качествени „клъцки“. Режете внимателно конците, за да не развалите общата картина.

5. Не дърпайте силно конеца

Когато бродирате, не издърпвайте силно конеца. Бродирайте равномерно, така че небродираната част от панамата да не изглежда прекалено разтегната.

Ако издърпвате повече конеца в едната част, а в другата по-слабо, картината ще изглежда изкривена.

6. Изперете внимателно готовия гоблен в хладка вода

Когато вече разполагате с готовия гоблен, го изперете на ръка без агресивни препарати. Важно е да не използвате избелващи препарати, за да не повлияят на цветовете.

Не мачкайте силно. Обработете петната със сапун, ако има такива и изплакнете с хладка вода.

Може да го оставите да съхне на гладка повърхност, което ще ви улесни при гладенето после.

След като изсъхне, го изгладете на обратната страна. Може да използвате спрей за гладене, влажна кърпа или парна ютия. Уверете се само, че няма стари замърсявания по ютията.

Никога не сгъвайте гоблена, защото ще се образуват гънки. Това е още по-важно ако пък сте решили да изпробвате изработката на диамантен гоблен.

7. Изберете красива рамка

Не пестете от рамката за гоблена, защото тя допринася за завършения му вид. Също така тя ще краси дома ви, нали така?

Внимателно измерете гоблена, защото рамката трябва да пасне идеално. Можете да я съобразите с интериора на помещението, по същия начин както и ако завършвате вашата картина по номера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!