Ивет Горанова - от народните танци в Долна Митрополия до олимпийския връх в Токио

OFFNews 05 август 2021 в 17:38 8075 0

Снимка БОК, Костадин Андонов – Start-Photo

21-годишната каратистка Ивет Горанова спечели титлата в дисциплината “кумите” в категория до 55 кг на олимпийските игри в Токио и накара цяла България да се гордее с нея. Това е първо злато за страната ни от 2008 година, когато Румяна Нейкова стана шампионка в гребането. Тогава Ивет е била само на 8 и тепърва е прохождала в този спорт, който ни донесе толкова радост.

Изненада ли е успехът на Ивет?

Не и за запознатите с баланса на силите в този спорт. Талантливата състезателка от Долна Митрополия беше сочена като един от най-сигурните ни медалисти на олимпийските игри и успехът не бива да се приема като сензация. Преди три години Горанова, едва 18-годишна, печели бронзов медал от световното за мъже и жени в Мадрид, което е историческо първо отличие за България в олимпийското карате.

На старта в испанската столица тогава тя побеждава сегашната си съперничка от финала в Токио Анжелика Терлюга. Българската тийнейджърка не се стряска от именитата си украинска съперничка, която тогава е световна номер 1 и действаща европейска шампионка. Тогава има и елемент на изненада, тъй като непосредствено преди шампионата тя слиза в категория до 55 кг от до 61 и съперничките й не я познават добре.

Година по-късно тя отново я побеждава, този път на финала на Европейските игри в Минск, а сега в японската столица записа хеттрик от победи.
Горанова се класира безапелационно на Игрите в Токио, като завърши на първо място в квалификационния турнир в Париж. И ако до първото място в Япония тя трябваше да изиграе пет срещи, то във френската столица й се наложи да излезе срещу девет съпернички в рамките на един ден.

Постижението й е изключително, тъй като каратето е един от най-масовите и популярни спортове в света, докато място на олимпиадата получават само 10 представители във всяка категория!

Горанова е изключително скромна и трудолюбива, но демонстрира и сериозно самочувствие. Часове преди надпреварата в Токио тя отсича категорично “Златото е наше” и удържа на думата си.

Каква е Ивет извън спорта?
Тя е завършила спортното училище в Плевен, като успешно съчетава тренировките, лагерите и състезанията с образованието. От малка тя мечтае бъдещата й професия да е свързана с полицейската работа, но засега поставя спортната си кариера на първо място.

Каратето не е първата любов на Ивет. Тя се е занимавала активно и с народни танци заедно със сестра си Габриела, като в един момент репетира и тренира едновременно. Това се случва в Долна Митрополия, където Ивет е родена и живее. Тогава тя е във втори клас. Каратето я увлича и постепенно тя се насочва към спортното училище в близкия Плевен. Там обаче й става много трудно да съчетава танци и карате и постепенно спортът надделява.

За Ивет не е приемливо един спортист да хленчи за база, екипировка и други битови проблеми.

“Имаш ли желание, може да излезеш и да тренираш навън и в студа”, отсича младата ни звезда, която за следващата олимпиада в Париж ще е едва на 24 години (б.а. каратето не е включено в олимпийската програма във френската столица). 
“Каратето учи на дисциплина, постоянство, упоритост. Това не е само спорт, а изкуство, философия, което ще ги научи да се справят и в живота”, казва още новото ни златно момиче.

Кой е коуч Моузес Налока и каква е ролята му за златото на Горанова?

"Искам да благодаря на първо място на мотивационния ми коуч Моузес Налока. Той беше последните два месеца всеки ден до мен и ме изкарваше от всякакви дупки и той беше от главните хора, които ми помогнаха за този успех”, каза след успеха в Токио Ивет Горанова.

Двамата са свързани от мениджъра на голяма българска компания с над 3000 служители. Налока е потърсен от българската федерация, за да помогне на Ивет за олимпийската квалификация в Париж през юни.

Двамата се срещат за първи път в Лондон, като провеждат двучасов разговор, разказа наскоро Налока пред Дарик. След това разговорите им продължават и в София. 20 минути преди четвъртия й двубой в Париж от българската федерация отново го търсят с молба да разговаря с Ивет. Разговорът, макар и трудно, се осъществява, продължава едва пет минути, но той напомня какво са направили в предишните си разговори.

“Аз съм уморена и притеснена”, казва му Ивет. “Твоите съпернички също са уморени и притеснени. Разликата е, че ти го можеш и ще го направиш. Ще говорим като вземеш билета за Токио”, бил неговият отговор. След квалификацията Ивет му се обажда, за да се похвали, че е спечелила и отива в Токио, където вече знаем какво се случи.

"Историята и приказката на Ивет обаче не приключва тук, а ще продължава", убеден е Налока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови