Quantcast

Животновъди плашат с протести заради неизпълнени искания

Последна промяна на 27 август 2013 в 16:19 1990 9

Кравеферма, Снимка: fermer.bg
Кравеферма, Снимка: fermer.bg

Животновъди заплашват с протести, ако до 30 дни не бъдат изпълнени шест техни искания. В отворено писмо на няколко животновъдни организации до правителството те дадоха срок от 30 дни на управляващите да удовлетворят исканията им.

Основните им искания са свързани с по-лесен достъп до финансиране и облекчени условия. Браншовиците, сред които съюзът на животновъдите, асоциацията на животновъдите, сдружението на месо и млекопроизводителите,  припомнят, че кабинетът е получил от тях 100-дневен кредит на доверие и са склонни да дадат още само 30, за да бъдат изпълнени исканията им. Обясняват и че тези искания вече неколкократно са декларирани пред Министерството на земеделието и храните, но безрезултатно. 

Публикуваме текста на писмото: 

След проведено събрание на 24.08.2013 г. в гр. Ст. Загора между браншови организации се взе следното решение:

Във връзка с поредна сушава година и задълбочаващата се икономическа криза в страната, декларираме следните искания в отворено писмо до правителството на г-н Орешарски. 

1. Отпускане на 1000 евро на една животинска единица, обвързана с производство във вид на дългосрочен кредит с 3% лихва, като изплащането на кредита да започне след петата година. Също така и прекредитиране на кредити, получени от ДФЗ – РА в стопанските 2008, 2009, 2010и 2012 години.

2. 10 % от Директните плащания за новия програмен период 2014 г. да бъдат разпределени между зеленчукопроизводители и животновъди.

3. Облекчаване условията за категоризация на фермите 2-ра и 3-та категория, а не само отлагане на дерогационния период.

4. Облекчаване условията за торохранилища и отлагане на дерогационния период.

5. Промяна в Закона за собственост и ползване на земеделските земи за отдаване и на общинска земеделска земя /пасища и мери/ с предимство и без търг на животновъдни ферми.

6. Използване акциз на горивата на една животинска единица от 2014 г.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ,

Вие получихте от нас не само толеранс от 100 дни, но и ваканцията, която ние и нашите деца не можахме да използваме.

Относно горното и в тон на добър диалог, Ви молим, да разгледате нашите искания, които некоколкратно са изпращани до новоназначените от Вас кадри на Министерството на земеделието и храните и да бъдат взети окончателни мерки.

Също така Ви уведомяваме, че отново ще получите нужния толеранс за приемане на всички искания, но само от 30 дни, след което сме длъжни да пристъпим към протестни действия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.08 2013 в 00:22

У наше село най-големи зърнопроизводители са бсп и тим...

28.08 2013 в 00:20

Ти си Червена шапчица, която си е забравила шапчицата. (Изразявам се не като тебе, просто защото дебилите не могат да си го позволят)

Ти, като фен на сер Гей, защо не му спомена да не прави несмислени обещания, които се връщат като бумеранг?

Дреме ми на фустанелата, какво ше отнесе малкия идиот от неспазените обещания. Даже му се радвам. Остава да рипнат миньорите, тутунджиите, след тях са фермерите... После тези с обещаните работни места и накрая - мангалите...

Ако ще го защитаваш за всички, договори си други тарифи.

27.08 2013 в 22:43

Сериозно? Смятате, че те са пчеличките? Ами идете в една ферма, за да видите кои са пчелите и кои търтеите, кактто в цялото ни селксо стопанство. То затова и най-много бентлита има в селкостопнаски производители, щото били пчелички...

Отделно от това се поинтересувайте колко % са бизнес-кредитите в Европа и то не само за животновъдството, че тогава се правете на Матросовци и ги превръщайте в геори и мъченици.

27.08 2013 в 22:41

Сериозно? Смятате, че те са пчеличките? Ами идете в една ферма, за да видите кои са пчелите и кои търтеите, кактто в цялото ни селксо стопанство. То затова и най-много бентлита има в селкостопнаскипроизводители, щото били пчелички...

Отделно от това се поинтересувайте колко % са бизнес-кредитите в Европа и то не само за животновъдството, че тогава се правете на Матросовци и ги превръщайте в геори и мъченици.

27.08 2013 в 22:33

А ти си дебил, но това не ти пречи да се произнасяш като последна инстанция.

27.08 2013 в 17:03

Ти пък какво искаш. серГей нали е на власт, значи всичко ти е наред. Недоволните протестират!

27.08 2013 в 16:41

..."Отпускане на 1000 евро на една животинска единица"...

Поля, ти си животинска единица, и не можеш да искаш никакви евра... И никакви лихви.

Когато сер Гея казваше, че ще изпълни всички искания на животновъдите, ти къде беше и не му каза, че не е правилно?

27.08 2013 в 16:37

поля тези хора са като пчелите-ако изчезнат изчезваме и ние...провери какво е отношението към тях в развита европа..

27.08 2013 в 16:30

Мам**** му, и аз искам лихва от 3% за бизнеса си и възможност за прекредитиране на кредит, даден ми от държавата при определени условия, но с възможност за бъде променен в мой интерес! За земите и акцизите да не говорим!

Г-да, вие нещо да не сте си построили комунизма?