Временно сиренето ще е пак от мляко

Борислава Бибиновска 10 април 2013 в 20:46 2481 1

Кисело мляко СНИМКА: БГНЕС
Кисело мляко СНИМКА: БГНЕС

Прокуратурата ще обжалва решението на Върховния административен съд да отмени наредбата за произвеждане на млечни продукти от мляко и от растителни мазнини на едно място.

Това стана ясно на извънреден брифинг на министъра на земеделието и храните в служебното правителство Иван Станков.

Миналата седмица  3-членен състав на ВАС отмени наредбата, въведена от бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Мотивите за решението бяха, че българското земеделско министерство е нарушило процедурата, като не е изчакало нотификация на текста от страна на Европейската комисия.

След разразилото се недоволство на представители на земеделския бранш и заканата на животновъдите да излязат на протест, прокуратурата е разпоредила нов 5-членен състав на ВАС ще преразгледа спорния казус. 

Според прокуратурата решението за отмяна на наредбата не е било незаконосъобразно. Други мотиви за връщане на делото не бяха посочени от МЗХ.

"Наредбата, разработена от предшестващото ръководство, е абсолютно в защита на потребителите и до голяма степен производителите на мляко", коментира министър Станков.

Докато съдът се произнесе на втора инстанция, наредбата ще продължи да действа в първоначалния й вид, уточни още министърът.

От Съюза на животновъдите у нас също заявиха днес, че поставят 10-дневен срок на служебното правителство за реакция по отбемената от ВАС наредба.

Животновъдите дори са готови да сезират Европейската комисия

Наредбата, въведена от бившия земеделски министър, забраняваше в една и съща мандра да се произвеждат продукти от чисто мляко и т. нар. "имитиращи" продукти, които съдържат растителни мазнини. На всеки 6 месеца производителите имаха право да сменят избора си, като произвеждат или истински млечни продукти, или "имитиращи".

Междувременно работната група към МЗХ продължава работа по изготвяне на анализ на наредба и ще предложи поправки, които да гарантират качеството и безопасността на млечните продукти и защитата на потребителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!