Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

МЗ към медиите: Без подробности за самозапалванията

22 март 2013 в 09:03 2979 9

Мястото, на което се самозапали Пламен Горанов. Снимка: БГНЕС
Мястото, на което се самозапали Пламен Горанов. Снимка: БГНЕС

Зам.-здравният министър д-р Мирослав Ненков призова в интервю за bTV медиите да се въздържат от подробности около самозапалванията, за да не отключват подобни идеи у други хора.

Министерството на здравеопазването започна от вчера кампания с цел спиране на самоубийствата, които през последния месец се изразяват в самозапалвания на обществени места.

Те ще се изразяват в превантивна и терапевтична работа на психолози и психиатри с хора от рискови групи, склонни към самоубийство.

Ненков призова медиите да не показват изгорелите дрехи, плачещите близки и линейките, които откарват самозапалилите се. Той призова да не се съобщава, че с последните си пари човек е купил бензин и си е драснал клечката.

"У нас е срамно да търсим психологична помощ, а всеки от нас има нужда от това" коментира д-р Ненков.

По думите му най-честите симптоми, които подсказват депресията, са алкохолната зависимост, отказа от контакти с хора, отказа от къпане и бръснене, внезапно обръщане към религията.

Последният случай на самозапалване е от сряда - 20 март. 40-годишен мъж се самозапали на стадиона в Ситово, Силистренско и получи 90% изгаряния. В болницата мъжът е казал, че е опитал да се самоубие от отчаяние. 

Това беше петият случай на самозапалване от началото на протестите.

Първият беше на 19 февруари - мъж се заля с туба бензин на пешеходната пътека на бул. “България” във Велико Търново. Той почина от изгарянията няколко дни по-късно.

На следващият ден 36-годишният Пламен Горанов се самозапали пред сградата на общината във Варна. Пламен изля върху себе си бензин, ден след като държа реч, в която обвини ТИМ за тежкото положение във Варна.

Пламен почина на 3 март в болницата във Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews