Започва възстановяването на градини и училища в Перник

23 май 2012 в 08:34 1339 0

Министър Лиляна Павлова Снимка: БГНЕС
Министър Лиляна Павлова Снимка: БГНЕС

Започва възстановяването на сградите на детски градини и училища в област Перник, пострадали при земетресенията. В близките няколко седмици основните неща ще бъдат стабилизирани, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в интервю за БНТ тази сутрин.

Тя, заедно с екип специалисти, обиколиха вчера всички засегнати места от трусовете.

"Работният ми ден продължи до 1 часа през нощта. Трябваше да се уверим, че магистрали и пътища нямат поражения. За радост това установи нашата проверка. Мостовете и тунелите по пътя към Перник, които бяха в епицентъра, не са повредени", каза Павлова.

Тя отиде и до язовир "Студена", за да се увери, че стената не е пропукана и няма никаква опасност за населението.

"Язовирът е абсолютно стабилен и устойчив. Нямаме основания за притеснения."

Ремонтът на детските градини, училищата и болниците е най-спешната задача. "Видях сгради на детски градини с изкривени стени, с липсващи парчета от тавана", каза Павлова. До обяд тя и екипът й огледаха всички училища в областта, в оставащите часове до вечерта бяха огледани всички училища и болници.

Разгледани са постъпилите 390 жалби. Осигурено е финансиране, специален бюджет, за справяне с кризисната ситуация и възстановяване на разрушените напълно или частично жилища. Няма да има финансова помощ само за незаконните жилища, предупреди Павлова. "Няма как, ако човек няма документ за собственост, да получи помощ", обясни тя. Нито една от пострадалите къщи не е застрахована.

"Трябва да се поклоним пред строителите си. Спазили са изискванията, сградите устояха", каза в заключение Павлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!