Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Около 800 деца живеят в бежанските лагери у нас

02 септември 2013 в 14:19 2137 0

Около 800 деца живеят в бежанските лагери у нас
Около 800 деца живеят в бежанските лагери у нас

Около 800 деца бежанци има в лагерите за нелегални емигранти в България, съобщи Янка Такева, председател на синдиката на българските учители. Този феномен е следствие от голямата бежанската вълна, заляла страната ни в последните месеци.

"Има около 800 деца в бежанските лагери, които трябва да обхванем в образователната система. Трябва да се види, кои ще останат в България и кои ще ползват България като транзит, за да минават към Запада. Тези деца са един нов момент в образователната система. Ние знаем методиката на преподаване в Германия, Италия и Испания. Българската образователна система трябва да се подготви през тази учебна година да обхване и тези деца. Необходими са нова методика и двуезични учители, които ще говорят езика на тези деца”, посочи Такева.

По нейни думи за този проблем трябва да се погрижат министерствата на образованието, на здравеопазването, на труда и социалната политика, социалните партньори и правителството.

Извън темата Янка Такева допълни, че от синдиката смятат, че децата от 1-ви до 4-ти клас са прекалено натоварени заради недоброто списване на съдържанието в учебниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews