Заместник на Дянков взел 18 бона премия

Юлиан Христов 29 февруари 2012 в 18:46 2212 1

Министерски съвет. Снимка: БГНЕС
Министерски съвет. Снимка: БГНЕС

18 000 лева премия е взел финансовият зам.-министър Владислав Горанов. Това призна началникът му вицепремиерът Симеон Дянков днес, след като премиерът заплаши, че ще уволни всеки отказал да върне бонуса си.

Парите ще се връщат по сметка на Министерството на финансите, но не в брутен, а в нетен размер. Мотивът е да не се ощетяват хората, тъй като върху сумите вече са били платени данъци.

На днешното заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов разпореди до петък всички раздадени в министерствата бонуси да бъдат върнати или дарени. След края му някои министрите направиха отчет за това какви допълнителни пари са раздавани на служители във ведомствата им.

След като призна за големия бонус на заместника си Горанов, Дянков уточни, че парите са от участието му във фонда за ядрено регулиране. Горанов обещал да върне сумата. Общо около 100 000 лева са били раздадени като бонуси в Министерството на финансите от 2010 година досега. В Министерството на образованието 60 души са получили общо 41 000 лева под формата на награди, заяви ресорният министър проф. Сергей Игнатов. В МВР не са давани бонуси, отсече вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. Спортният министър Свилен Нейков не отговори на въпроса за допълнителните пари. Засега не е решено как ще се процедира с бонусите, получени от отстранените и напуснали министри и заместник-министри от правителството на ГЕРБ. Здравният министър Стефан Константинов не можа да отговори на въпроса дали има правно основание да се изиска бонусът на отстранената от премиера негова заместничка Гергана Павлова. Транспортният министър Ивайло Московски каза, че ще се допита до юристите на ведомството за предишното ръководство на министерството. Вместо да каже за бонусите, министърът на културата Вежди Рашидов обяви, че дарява заплатата си.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови