Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Зъболекари: Парите от НЗОК за зъболекар да са само за децата и пенсионерите

Вероника Шербанова 26 април 2013 в 14:24 3355 3

Зъболекар, Снимка: health.bg
Зъболекар, Снимка: health.bg

106-те млн. лева, които Здравната каса отделя за стоматологичната грижа за българите да отива само за децата, пенсионерите и социално слабите, предложиха от Сдружението на българските зъболекари (СБЗ).

Парите, отпускани от Касата под формата на безплатен пакет за всеки здравноосигурен, не стигат за нищо и във всеки случай се налага пациентите да доплащат за услугите на зъболекарите. Затова е по-добре тези пари да са за тези, които не могат да си позволят да отидат на стоматолог, заяви председателят на сдружението д-р Венцислав Стоев.

Възрастните хора на практика са лишени от дентална помощ, тъй като в безплатния пакет не са включени протези, допълни той.

Парите, които се отделят са крайно недостатъчни. За стоматологичното здраве на българите са необходими поне 550 млн. лева на година, което е пет пъти повече от това, което се дава сега, коментира д-р Стоев.

В последните няколко години безплатният пакет не е променян, а той не покрива нуждата на здравноосигурените и насърчава зъболекарите да вадят зъби вместо да ги лекуват, каза още председателят на СБЗ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!