Безплатният пакет дейности на зъболекарите отново без промяна

Вероника Шербанова 13 февруари 2013 в 15:22 2001 0

Зъболекар, Снимка: health.bg
Зъболекар, Снимка: health.bg

Без промяна остава и тази година пакетът от дейности, които зъболекарите ще предлагат на своите пациенти безплатно.

Това става ясно от подписания Национален рамков договор за денталните дейности, който специалистите сключиха със здравната каса.

106,5 млн. лева са предвидени за дентална помощ през тази година, което е с 5,1 млн. лева повече от миналогодишната, обясняват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Дейностите, покривани от касата, остават без промяна. Децата до 18 г. имат право на обстоен преглед и четири лечебни дейности, а възрастните – преглед и две лечебни дейности. Бременните жени имат право на още един безплатен преглед при зъболекар. За децата с психични заболявания услугите на зъболекаря са напълно безплатни.

Според председателя на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов трябва да се промени пакетът за възрастни. Още през тази година ще започнем консултации, за да може пакетът да бъде финансиран от следващия бюджет на държавата, посочи той.

Увеличението в бюджета за дентална медицина от малко над 5 млн. лева ще бъде разпределено за основните дейности. Ако досега НЗОК е заплащала 28 лева за една пломба, сега ще плаща 29,45 лева, обясни д-р Миланов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !