Втори ден стачки на градския транспорт в Пловдив

Мая Златкова 25 септември 2012 в 11:47 1293 0

Градският транспорт в Пловдив протестира втори ден. Снимка: БГНЕС
Градският транспорт в Пловдив протестира втори ден. Снимка: БГНЕС

Работниците на „Градски транспорт“ в Пловдив протестират втори ден заради неизплатени заплати от януари 2011.

Стачката днес остави града на тепетата частично без градски транспорт, но страх от уволнения изкара част от автобусите на работа.

Вчера управителят на фирмата Ангел Батаклиев е уволнил двама от заместниците си за това, че са говорили с медиите, а днес са уволнени още трима шофьори.

По разкази на шофьори и кондуктори, вчера управителят е поставил ултиматум - или ще работите, или ще ви уволним. Днес някои от работниците са написали молбите си за напускане, но ръководството не ги е приело.

Работниците продължават да протестират, докато не получат гаранция, че ще им бъдат изплатени дължимите възнаграждения.

Причините, поради които не работят, са обяснени писмено. От година и половина хората не са получавали пълен размер на заплатите, а им се изплащат само 60 %. От три месеца те не са получавали никакви пари. Средната работна заплата на кондукторите е 290 лева, а на шофьорите – около 600 лева. Вчера в 19 часа са били изплатени дължимите пари за месец юни, но това не устройва докрай протестиращите. Работниците искат да им бъдат изплатени възнагражденията от януари 2011 година, в размер на 40% от брутната им заплата.

Днес протестиращите шофьори съобщиха, че автобусите нямат техническо обслужване и са опасни да превозват хора. Те искат ДАИ да направи необходимата проверка. Управителят Ангел Батаклиев съобщи пред медиите, че не се страхува от никакви проверки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови