ВСС се отказа да проверява Гугушева

Юлиан Христов 14 януари 2013 в 14:46 1513 0

Галя Гугушева. Снимка: СДС – пресцентър
Галя Гугушева. Снимка: СДС – пресцентър

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) няма да предлага образуването на дисциплинарно производство срещу прокурорката от Апелативната спецпрокуратура Галя Гугушева, защото няма достатъчно данни за извършено нарушение.

Това каза днес Ясен Тодоров, председател на комисията, след първото ѝ заседание за тази година. 

Решението е взето със 7 гласа "за", един "против" и един "въздържал се".

Все още се чакат обаче резултатите от проверките на НАП и Инспектората на ВКП, както и от Централната комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Което означава, че днешното решение на Етичната комисия не е окончателно, поне докато не постъпят заключенията и на тези органи.

Спецпрокурорката беше предложена за конституционен съдия на мястото Венета Марковска. Кандидатурата ѝ беше издигната от СДС и подкрепена от ГЕРБ. По-късно, заради съмнения за извършени от нея нарушения, двете партии оттеглиха подкрепата си към прокурорката. Изпълняващият функциите главен прокурор Бойко Найденов разпореди Инспекторатът при Върховната касационна прокуратура да направи пълна проверка на прокурорката. Малко по-късно ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов внесе във ВСС предложение за освобождаване на Галя Гугушева като негов заместник и преназначаването ѝ като редови прокурор в АСП.

Според получените в парламента сигнали срещу нея тя е получила като дарение от сина си пари, с които да погаси заеми за над 200 000 евро, взети от семейната инвестиционна компания “Лигъл партнърс”

Ревизорите на на НАП трябва да отговорят на въпроса доколко притежаваното от Гугушева имущество отговаря на официално декларираните от нея доходи. Проверката ще обхване и членове на нейното семейството. 

Междувременно се очаква парламентът да открие нова процедура за избор на конституционен съдия. Вече трети месец работата на Конституционния съд е блокирана за това, че той не е в пълен състав.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!