ВСС решава за производството срещу Гугушева

Елица Мартинова 14 януари 2013 в 09:28 1256 0

Галя Гугушева
Галя Гугушева

По време на първото си заседание за годината етичната комисия към ВСС трябва да реши дали да започне дисциплинарно производство срещу прокурор Галя Гугушева.

Тя бе втората неуспешна кандидатура, която СДС издигна за конституционен съдия.

След като бе официално номинирана, срещу Гугушева се появиха редица сигнали, които етичната комисия към ВСС ще разгледа днес.

В края на миналата година ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура (АСП) Борислав Сарафов внесе във Висшия съдебен съвет предложение за освобождаване на Галя Гугушева като заместник-ръководител на Апелативната специализирана прокуратура и преназначаването ù като редови прокурор в АСП.

Предложението на Сарафов се основа на „разпростиращите се в публичното пространство съмнения за липса на морални качества на прокурор Гугушева да заеме поста конституционен съдия и предизвиканите от тези съмнения отказ от подкрепа на кандидатурата ù в Народното събрание и оттегляне на кандидатурата от Гугушева“. 

След като кандидатурата на Галя Гугушева бе оттеглена, мястото на скандалната Венета Марковска в Конституционния съд все още не е запълнено.

Очаква се в най-скоро време СДС да излезе със становище дали ще предложи нов кандидат за поста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews