Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Гугушева понижена, разчу се, че е нагушена

12 декември 2012 в 00:37 3028 2

Галя Гугушева. Снимка: СДС – пресцентър
Галя Гугушева. Снимка: СДС – пресцентър

Ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура (АСП) Борислав Сарафов внесе във Висшия съдебен съвет предложение за освобождаване на Галя Гугушева като заместник-ръководител на Апелативната специализирана прокуратура и преназначаването й като редови прокурор в АСП.

Предложението на Сарафов се основава на „разпростиращите се в публичното пространство съмнения за липса на морални качества на прокурор Гугушева да заеме поста конституционен съдия и предизвиканите от тези съмнения отказ от подкрепа на кандидатурата й в Народното събрание и оттегляне на кандидатурата от Гугушева“. Това съобщиха от пресцентъра на специализираната прокуратура.

Според Борислав Сарафов е недопустимо прокурор, над когото тегне и най-малка сянка на съмнение за неговите морални качества, да заема и изпълнява длъжността заместник-административен ръководител в Апелативна специализирана прокуратура.

Позицията на Сарафов е категорична, независимо от резултатите на извършващите се в момента данъчни и имотни проверки на прокурор Гугушева.

И.ф. на главен прокурор Бойко Найденов е разпоредил на Инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП) да образува пълна проверка срещу Галя Гугушева, съобщи Mediapool.

По думите на Найденов проверката във ВКП ще обхваща всички данни за имотното състояние на Гугушева и семейството й, както и съмненията за пране на пари, детайлно описани в един от сигналите срещу нея, подадени до парламента миналата седмица.

Тази сутрин в деловодството на Парламента е депозирано писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, с което Галя Гугушева оттегля кандидатурата си за член на Конституционния съд, съобщиха от пресцентъра на СДС.

Гугушева е взела решение да оттегли кандидатурата си след официалното становище на парламентарната група на ГЕРБ, че няма да подкрепи нейната номинация.

Гугушева предприема тази стъпка, защото счита, че с “оттеглянето си ще допринесе за по-бързото разрешаване на създалата се институционална криза в страната, както и потушаване на създалото се медийно напрежение”.

През последните две седмици бяхте свидетели как кандидатурата на един достоен специалист като Галя Гугушева беше омаскарена, обяви лидерът на СДС Емил Кабаиванов.

Имаше компроматна война срещу нас и нашата кандидатка, категорични са от Раковска 134.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!