Съдии към ВСС: Проучете сериозно разговора от Банкя

05 юли 2013 в 11:11 2883 3

ВСС Снимка: БГНЕС
ВСС Снимка: БГНЕС

Съдържанието на разговора от Банкя е останало необсъдено от Висшия съдебен съвет (ВСС) и не е извършена проверка на тревожните факти за зависимост на прокурори от участниците в записа и от други лица, останали неназовани.

Това е записано в писмо на Съюза на съдиите в България (ССБ), адресирано до членовете на ВСС. 

След изтеклите записи на разговор между между Мирослав Найденов, Бойко Борисов и Николай Кокинов прокуратурата се произнесе, че в тях няма данни за престъпление. В същото време обаче градският прокурор на София Николай Кокинов беше освободен от поста си, а срещу него тече дисциплинарно производство във ВСС. 

От ССБ настояват да бъде направен анализ на съдържанието на разговорите. 

"Не е пресилено да признаем, че скандал с такава интензивност в съдебната власт не се е случвал, защото никога в такава драстична степен из основи не е бил компрометиран конституционният принцип на разделението на властите", пишат съдиите и припомнят репликите на Николай Кокинов, от които става ясно, че кадровото му развитие не зависи само от ВСС и изразява увереност, че Бойко Борисов е "избрал" главния прокурор Сотир Цацаров. "Уронването на престижа на съдебната власт и на доверието в нейната независимост се задълбочават и от убедеността на събеседниците, че изходът от делата, които коментират, не зависи единствено от доказателствата и закона", пише още в писмото.

Съдиите припомнят факта, че след оповестените записи, ВСС е приел оставката на Кокинов, но съдържанието на разговорите е останало необсъдено от членовете на Съвета, като не е извършена и проверка на тревожните факти за "зависимост на прокурори от участниците в записа и от други лица, останали неназовани".

В писмото се припомня, че след скандала с Красимир Георгиев-Красьо Черния, при който бяха разкрити подобни зависимости и бяха разкрити телефонни разговори на плевенския бизнесмен с магистрати, ВСС назначи специална комисия, която да провери фактите по случая. "Само публичното оповестяване на Вашата оценка за това кое приемате за нередно и недопустимо в разпространения разговор може да доведе до начало на оздравителен процес за възстановяване на разрушеното доверие на редовите магистрати към конкурсите за повишаване и за избор на административни ръководители. Не съществува и друг начин за защита на собствената Ви независимост, която също беше поставена под съмнение в разговора между г-н Кокинов и бившия премиер с твърдението, че министър-председателят, а не Вие, е избрал главния прокурор", пишат съдиите.

Те поставят под съмнение и легитимността на избора на членовете на ВСС след оповестените миналата седмица разговори между Камен Ситнилски, член на Съвета, и магистрати. От тези разговори става ясно, че Ситнилски е човекът, от когото зависи до голяма степен кадровата политика в съдебната система. Към сигнала, в който бяха изпратени записите, е добавено, че той е “босът на съдебната система в България”.

"Еднозначното тълкуване на изнесеното съдържание (добило широка публичност) създава силно съмнение, че събранията за избори на членове на съдебния съвет са компрометирани от упражнено влияние от административни ръководители с цел да бъде постигнат точно определен желан от тях резултат. От същите разговори става ясно и че упражняването на това влияние не е било безкористно, нито основано на принципни съображения. Официалното съобщение на прокуратурата за идентичността на оповестените в медиите разговори с такива, документирани чрез използването на специални разузнавателни средства в рамките на досъдебно производство, водено срещу магистрати, отхвърля възможността публикуваните в медиите реплики да са неавтентични или с манипулирано съдържание", коментират от ССБ.

От организацията са категорични, че поставените въпроси, които все още нямат отговор, са в основата на подкопаното доверие в съдебната система. Съдиите искат отговор на въпросите: съществуват ли зависимости на членове на ВСС, прокурори, съдии и следователи от задкулисни центрове на власт; какъв е процесът, по който вземате решения; какви са резултатите от проверката на делата на г-н Кокинов (след пълна проверка на всяко негово съпричастие по дела, доколкото остана неопровергана информация в медиите, че той е докладвал резултатите от разследването срещу собственици на медии на министър-председателя); как се е осъществявало кариерното израстване на другите споменати магистрати и дали те са независими; какви мерки ще вземете, за да убедите съдиите и прокурорите, че изборите за председатели на съдилища и прокуратури не са предрешени и има смисъл те да участват в тях, защото ще ги класирате по способностите им, а не заради влиянието, което стои зад тях?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!