Тримата от записите в Банкя излязоха сухи

11 юни 2013 в 11:41 5800 18

Бойко Борисов и Мирослав Найденов
Бойко Борисов и Мирослав Найденов

В скандалните разговори между Мирослав Найденов, Бойко Борисов и Николай Кокинов няма данни за престъпление. Това е заключението от проверката на Инспектората на Върховна касационна прокуратура по случая със записите от Банкя.

Говорителят на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова съобщи, че материалите от проверката са изпратени на Софийска градска прокуратура, а от там е изпратена преписка към Софийска районна прокуратура.

Данните сочат за извършено престъпление по член 339 от Наказателния кодекс, което e от компетентност на Районната прокуратура, и означава - „който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, извежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация”.

Това е единственото престъпление. Не са установени данни за извършено престъпление от някои от участниците в разговора, посочи Арнаудова.

Участниците в разговора не са извършили престъпление, затова няма образувано досъдебно производство срещу Николай Кокинов, категорични са от прокуратурата.

Въпреки заключенията на прокуратурата, юристи откриха няколко престъпления, които личат от записите. 

В резултат на записите градският прокурор на София Николай Кокинов подаде оставка. От записите стана ясно, че той е предал доклада на прокураутрата по проверката за т. нар. "цецомобили" на Бойко Борисов, преди докладът да бъде публично оповестен. В записите се чува ясно, как Кокинов обяснява на бившия премиер, че са го забравили и че Цацаров, който ГЕРБ си избрали, бил с труден характер и не било лесно да се работи с него. Кокинов се обръща към Борисов с “шефе”, а в част от разговора си те обсъждат и други прокурори, сред които Роман Василев и Божидар Джамбазов.

В същото време бившият премиер Борисов не отрече автентичността на записите, като дори спомена, че те са правени в дома му. “Ако съм мислил, че Миро може да направи нещо срещу ГЕРБ, нито щях да го каня у нас, нито щях да говоря с него”, коментира той пред журналисти. Борисов смята, че съществува паралелна структура на МВР, с което индиректно признава информацията за т. нар. “частно ГДБОП”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!