Тримата от записите в Банкя излязоха сухи

Последна промяна на 11 юни 2013 в 11:41 4850 18

Бойко Борисов и Мирослав Найденов
Бойко Борисов и Мирослав Найденов

В скандалните разговори между Мирослав Найденов, Бойко Борисов и Николай Кокинов няма данни за престъпление. Това е заключението от проверката на Инспектората на Върховна касационна прокуратура по случая със записите от Банкя.

Говорителят на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова съобщи, че материалите от проверката са изпратени на Софийска градска прокуратура, а от там е изпратена преписка към Софийска районна прокуратура.

Данните сочат за извършено престъпление по член 339 от Наказателния кодекс, което e от компетентност на Районната прокуратура, и означава - „който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, извежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация”.

Това е единственото престъпление. Не са установени данни за извършено престъпление от някои от участниците в разговора, посочи Арнаудова.

Участниците в разговора не са извършили престъпление, затова няма образувано досъдебно производство срещу Николай Кокинов, категорични са от прокуратурата.

Въпреки заключенията на прокуратурата, юристи откриха няколко престъпления, които личат от записите. 

В резултат на записите градският прокурор на София Николай Кокинов подаде оставка. От записите стана ясно, че той е предал доклада на прокураутрата по проверката за т. нар. "цецомобили" на Бойко Борисов, преди докладът да бъде публично оповестен. В записите се чува ясно, как Кокинов обяснява на бившия премиер, че са го забравили и че Цацаров, който ГЕРБ си избрали, бил с труден характер и не било лесно да се работи с него. Кокинов се обръща към Борисов с “шефе”, а в част от разговора си те обсъждат и други прокурори, сред които Роман Василев и Божидар Джамбазов.

В същото време бившият премиер Борисов не отрече автентичността на записите, като дори спомена, че те са правени в дома му. “Ако съм мислил, че Миро може да направи нещо срещу ГЕРБ, нито щях да го каня у нас, нито щях да говоря с него”, коментира той пред журналисти. Борисов смята, че съществува паралелна структура на МВР, с което индиректно признава информацията за т. нар. “частно ГДБОП”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.06 2013 в 06:20

Разбира се че не са, те само си седят и си говорят; всеки може да си говори за всичко... даже за това как да свали правителството или да обере банка. Това не е престъпление... а само замисляне на такова. А имаше нейде един закон дето всички забравиха за организиране и коспирация с цел извършване на престъпление... И май по него имше доста осъдени само за замисляне на такова, без да са го осъществили. Ама това в тоя случай не се брои а и точно този тип случай не е прецедент в булгаристан. А народа е казал: за кокошка нема прошка; за милиони нема закони... Ха наздраве!

11.06 2013 в 20:08

Абе хора, как няма престъпление. Бившият министър-председател е извикал у дома си шефа на софийска градска прокуратура шнали не мислите, че Кокинов, както се е ражождал с папката из Банкя, изведнъж е решил да намине при Борисовщ, за да му докладва за резултатите от проверката по сигнала на Станишев. След, като се запознава с информацията, в нарушение на закона,Борисов я разпространява, звъни на някого по телефона. В разговора Борисов, Наиденов и Кокинов обсъждат как да измъкнат Найденов сух от блатото. Как да няма рестъпление, Вие за ненормални ли ни имате. По същия начин покриха Борисов за Мишо бирата и за митничаря на летището.

11.06 2013 в 17:26

Потвърждават се българските поговорки "Гарга на гарга око не вади" и "За кокошка нама прошка, за милиони няма закони". Ако всичко в съдебната ни система е наред няма да получаваме ден през ден критики от Европарламента.

11.06 2013 в 16:18

Тия и тримата девианти са като типажи на Ломброзо, ако в политиката имаше "face control" изобщо нямаше да бъдат допуснати в заведението...

11.06 2013 в 15:53

adsf, как ще коментираш това?
"От записите стана ясно, че той е предал доклада на прокураутрата по проверката за т. нар. “цецомобили” на Бойко Борисов, преди докладът да бъде публично оповестен. "

И въобще какво търси прокурор в личната къща на Бойко Борисов, който дори вече не беше мин. председател?

11.06 2013 в 15:46

Явно не само Кокинов им се отчита.

11.06 2013 в 15:34

Как така прокуратурата не се запита - какъв е този запис (както и всички предишни), кой и как ги е направил?
Кой МОЖЕ да направи такъв запис и по какъв начин? С каква техника, връзки и умения трябва да разполага?

И на Борисов дори не обръщат внимание:
"Борисов смята, че съществува паралелна структура на МВР, с което индиректно признава информацията за т. нар. “частно ГДБОП”.

11.06 2013 в 15:02

Търговия с влияние се нарича и корупция!!!!

11.06 2013 в 14:42

Ами гласувайте пак на следващите избори. Участвайте в престъпната им система и си давайте гласа за беззаконията, които вършат. Толкова ясно беше... Назначават си гл. прокурор и да очакваме, че точно той ще ги разследва и повдигне обвинение е не е инфантилно, ами глупаво.

11.06 2013 в 14:24

А..."четвъртия" или ''петия''може да получат по един "инфаркт'' !!