Все повече млади ходят на психотерапия

Последна промяна на 22 ноември 2012 в 14:23 1849 4

Едва 2% от разходите за здравеопазване отиват за психиатрична помощ.
Едва 2% от разходите за здравеопазване отиват за психиатрична помощ.

Все повече и повече млади хора ходят на сеанс при психотерапевт.

Това обявиха днес представители на Българската психотерапевтична асоциация.

Според специалистите младите хора прибягват до психотерапия не толкова, защото имат видим проблем, а защото не успяват да преценят какво ги терзае.

С психотерапия най-често се лекуват хора, зависими от наркотици или алкохол, заболели от левкемия или булимия, с психически разтройства или невротични изяви.

Психотерапевтът не е шарлатанин, който иска да забогатее на гърба на страдащите. Човекът, който провежда сеансите, е  специалист, който всеотдайно участва в терапията на пациента и заедно с него извървява пътя до решаване на проблемите, заявиха терапевтите.

"Психичното здраве на всеки индивид трябва да се превърне в приоритет на държавата", настояха специалистите. Те обясниха, че се готви законопроект, за да може и в България да се създаде култура за грижа на психическото състояние на хората.

Един психотерапевтичен сеанс струва около 25-30 лв. Индивидуална терапия се провежда за около 50 минути, а фамилната - за час и половина. Предоставя се и възможност за групова терапия.

23 ноември е обявен за Ден на психотерапията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.11 2012 в 10:56

Като по учебник! :)

Психоанализата е алтернатива за хората с атеистична нагласа.
Вярващите търсят спасение в Бога, гностиците - в науката.

А някои се врът навсякъде!
"Всичко пробвайте - доброто дръжте"....

22.11 2012 в 20:02

Има психотерапевти, които играят ролята на „кошче за душевни отпадъци“, целта не е тази. Има различни признати психотерапевтични школи: психоанализа, когнитивно-поведенческа, психодрама, психотелесна психотерапия и др. Всяка терапевтична сесия протича според типа школа, в която е обучен специалистът. По време на терапията осъзнаваш много неща за себе си, за живота си, за отношенията ти с околните. Човек е това, което са спомените му и това, което е възприел от родителите и значимите обекти по пътя на съзряването му като личност. Всеки човек има много психотравми в миналото, ирационални убеждения и мисли, които му пречат в настоящето. Когато те бъдат анализирани, а емоцията осъзната и адекватна на реалността, животът на човек се променя към по-добро. Така се лекуват психичните проблеми и се върви към личностово израстване.

22.11 2012 в 15:30

Психотерапевтите пък ходят по врачки и баячки, ако самите те не са открили подобна частна практика ;)

Обаче, както е казано, за проблемите трябва да се говори! Терапевтично е - "Споделен проблем - половин проблем!"

И вместо да се развива битов енергиен вампиризъм, далеч по-добре е, дори в полза на икономиката, да се плаща на някого за ролята "кошче за душевни отпадъци". При това, тези хора са предварително тренирани да не си го слагат на сърце...

22.11 2012 в 14:55

Как приблизително протича един сеанс? Лягаш на кушетката и приказваш ли ?

Как се подбират въпросите и темите по които се говори?