Високопоставен кардинал призна, че е имал гей връзки

04 март 2013 в 15:03 2755 0

Кардинал О'Браян поиска прошка. Снимка: Уикипедия
Кардинал О'Браян поиска прошка. Снимка: Уикипедия

Обвиненият в "непристойно поведение" кардинал Кийт О'Брайън призна, че сексуалното му поведение е "паднало под стандартите, които се очаквали от духовника", пише британският "Independent".

Най-високопоставеният представител на Католическата църква във Великобритания Кийт О’Брайън се оттегли миналата седмица, след като трима духовници го обвиниха в “непристойно поведение” спрямо редица свещенослужители преди около 30 г.

Кардинал О'Брайън първоначално отрече обвиненията, но снощи за пръв път той призна за деянията си и поиска прошка от онези, които е "оскърбил".

"Анонимният характер на обвиненията първоначално ме подтикна да ги оспоря. Бих искал да използвам възможността, за да си призная, че е имало време, в което моето сексуално поведение е паднало под стандарите, които се очакват от свещеник като мен, архиепископ и кардинал", заявява кардинал О'Брайън.

"Искам прошка от тези, които съм оскърбил. На Католическата църква и на народа на Шотланидя също се извинявам", добавя още той в обръщението си.

В момента кардинал О'Брайън очаква от Ватикана да насрочат разследване по случая веднага след като бъде избран новият римски папа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!