Вигенин: Няма да е драма, ако не влезем скоро в Шенген

30 септември 2013 в 22:39 4140 23

Кристиан Вигенин
Кристиан Вигенин

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин заяви, че не би драматизирал, ако шенгенското членство на България се отложи.

Според него, „можем да чакаме, докато съображенията против отпаднат“.

Държавата функционира нормално и без да е част от Шенген, ние сме в една сигурна външна граница на ЕС, Шенген е една следваща стъпка, за която сме готови, но, нали разбирате, когато по някакви причини една или друга страна не ни пуска, въпреки всичко, което направихме досега, трудно можем да се противопоставим на това нещо и ще работим за момента, в който ще бъдат оттеглени тези съображения, заяви Вигенин в Брюксел.

Министърът на външните работи смята, че резервите на Франция за влизането ни в Шенген са по-скоро вътрешнополитически.

Вигенин каза пред БНР, че му е трудно да разбере логиката в изявленията на редица френски политици, които в последните дни отхвърлиха възможността страната им да допусне България и Румъния в шенгенското пространство.

Въвели сме всички форми на контрол, разполагаме с по-добре обезпечени външни граници от някои държави, които вече са в Шенген, техническата ни готовност е призната от всички европейски институции, подчерта министърът.

По думите му, обаче, щом се стига до такава ситуация, трябва да направим и своя анализ на плюсовете и минусите от шенгенското членство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!