Вигенин: Едва ли ще участваме в коалицията на желаещите удар по Сирия

Последна промяна на 04 септември 2013 в 20:56 1715 5

Кристиан Вигенин
Кристиан Вигенин

Много малко вероятно е България да се включи в коалиция на желаещите по отношение на Сирия, заяви днес министърът на външните работи Кристиан Вигенин след изслушването му в парламентарната Комисия по външните работи.

По думите му не бива да се избързва с крайни оценки и решение във връзка с кризата в Сирия, доколкото ситуацията е много динамична.

Разбира се, ние осъждаме категорично употребата на химическо оръжие и сме на мнение, че това не може да бъде оставено без последствия. Все още, обаче, не са изчерпани всички възможности да бъде намерено политическо и дипломатическо решение. СС на ООН, и особено 5-те постоянни членки, трябва да поемат своята отговорност и да излязат с конкретни предложения и консолидирана позиция, която да покаже как този въпрос може да бъде решен, каза министърът на външните работи.

Той съобщи пред депутатите, че в петък и събота предстои неформално заседание на външните министри във Вилнюс, на което ще участва и държавният секретар на САЩ Джон Кери. Основната тема ще бъде Сирия. „Очакваме допълнителна информация и ще видим в каква посока върви общоевропейската позиция”, заяви той.

От днес в Министерството на външните работи функционира оперативен щаб, който работи по кризата в Сирия и се оглавява от зам. – министъра на външните работи Тодор Чуров. Два пъти дневно колегите предоставят обобщена информация, съобщи Вигенин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.09 2013 в 23:14

„Очакваме допълнителна информация и ще видим в каква посока върви общоевропейската позиция”
И понеже това е позицията на президента, ще се чудим как да извлечем дивиденти за бесипето ...

04.09 2013 в 23:12

ахахахаха много добро попадение.

04.09 2013 в 22:29

Изчерпа външната ни политика с този пост!

04.09 2013 в 22:16

Мъжко момче си ти, женчо! :О

04.09 2013 в 21:26

Чудя се дали външните министри ще могат да си говорят свободно на тази среща при положение, че това нещо на снимката присъства.