Варненци блокираха входа на общината (видео и снимки)

OFFNews 22 март 2013 в 08:30 2870 1

Протест във Варна. Снимка БГНЕС
Протест във Варна. Снимка БГНЕС

Петдесетина души застанаха тази сутрин на входа на Община Варна, за да блокират достъпа на общинските съветници до работното им място. Протестиращите изпълниха заканата си да оградят с жива верига сградата, ако до днес Общинският съвет не подаде вкупом оставка. 

Както бе предварително планирано, малко преди 8 ч няколко десетки души, повечето мъже с трибагреници, застанаха пред седалището на местната власт. Без да използват физическа сила, те символично опънаха лентички, с които да затворят входа и да не допуснат общинарите в сградата. Демонстрантите подчертаха, че са дошли да протестират по мирен път, но твърдо настояха всички общински съветници да последват кмета Кирил Йорданов и да подадат оставки.

"Няма да правим битки. Ако не стане днес, ще идваме и в следващите работни дни", каза един от протестиращите - Данаил Гайдаров. 

В първите минути на блокадата до конфликтна сцена с общински съветници не се стигна, тъй като днес общинарите трябваше да пристигнат по различно време на работа в зависимост от това в кои комисии заседават. През лентичките минаваха предимно хора от администрацията.

На площада са изпратени и няколко десетки жандармеристи, но засега няма сблъсъци с органите на реда.

Събралите се на стълбите пред парадния вход на кметството не посочиха конкретни искания срещу конкретни съветници. Желанието им е статуквото да бъде променено, като си тръгнат накуп старите лица от последните 23 години. Чуха се и предложения за промени в модела на местното управление и гарантиране на повече гражданско участие в него.

Един от мъжете на площада - Младен Живков - обяви, ако до 18 ч довечера Общинският съвет и областният управител на Варна не подадат оставките си, той ще започне гладна стачка.

Живков участва в протестите в морския град от началото им, а в четвъртък вечерта опъна палатка до общината, където ще остане, докато исканията му бъдат удовлетворени.

И тази сутрин сред протестиращите нямаше единство. Живков например заяви, че се разграничава освен от всички политически партии, и от всички лидери и течения на протестите. "Разграничавам се от Иван Петров, Марешки и т.н.", каза той. После посочи Петя Хараланова за "говорител на палатковия лагер", който засега се състои от две палатки, но до края на деня се очакват поне още две.

Демонстрантите пред общината и днес скандираха "Крадци", "Мафия" и носеха плакати с лозунги "Товаа са истинските искания на варненци", "Тук се извършват престъпления" и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови